A Világbank előrejelzése szerint a román gazdaság várhatóan 2030-ig folyamatosan nőni fog – jelentette ki kedden Nicolae Ciuca román miniszterelnök.

Romanian Economy Ahead of Central Bank Rates Decision Shoes displayed in the window of a fashion store in Bucharest, Romania, on Thursday, Jan. 5, 2023. Romania plans to raise as much as 8.5 billion ($9 billion) from the international debt markets this year to cover part of its total funding needs estimated at 160 billion lei ($34.5 billion) and reduce pressure on the domestic market. Photographer: Andrei Pungovschi/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Kifejtette, hogy 2000-től tavalyig nyolcszor fordult elő, hogy Romániának volt a legnagyobb gazdasági növekedése az Európai Unióban. Ez a bővülés meglátszik az egy főre eső bruttó hazai termékben (GDP), amely 1669 dollárról 14 825-re nőtt a vizsgált időszakban. Úgy vélte, hogy Románia gyors ütemben dolgozta le a gazdasági lemaradást, hiszen a vásárlóerő-paritáson kifejezett egy főre eső GDP alapján már 2021-ben elérte az EU átlagának 74 százalékát.

Nicolae Ciuca emlékeztetett, hogy Romániának 80 milliárd euró áll rendelkezésére az uniós helyreállítási alapból, valamint a 2021–2027-es EU-s költségvetésből, így van miből finanszíroznia a fejlesztéseket.

A hatóságok és a külföldi befektetők párbeszédének köszönhetően a tavalyi első tíz hónapban a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke elérte a 9,4 milliárd eurót, és egész évre várhatóan eléri a 11 milliárdot, ami 2 milliárddal haladja meg a 2008-as, eddig történelmi csúcsnak tekintett szintet.

Hozzátette: az újonnan létesített külföldi tőkéjű vállalatok száma a tavalyi első tíz hónapban 30 százalékkal, 6175-re nőtt 2021 azonos időszakához képest. A kormányfő emlékeztetett, hogy az idén a román állami költségvetésből a GDP 7,22 százalékát, vagyis 112 milliárd lejt (9061 milliárd forint) fordítanak beruházásokra.

Nicolae Ciuca szerint az ország a külföldi befektetők kedvelt célpontja Kelet-Európában, így a befektetők számára legvonzóbb 32 államról készült felmérésben Románia a 16. helyen végzett, megelőzve Magyarországot és Csehországot, illetve megközelítette Lengyelországot.