Kína és az Amerikai Egyesült Államok éles csörtéket vívott egymással pénteken a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) ülésén. A kereskedelmi vitákról szóló tanácskozás mellett több más témát is feszegettek a nagyhatalmak – számolt be róla a Reuters.

Kína USA WTO
A WTO ülésén ugrott egymásnak Amerika és Kína.
Fotó: Getty Images

Az ülés előtt az Egyesült Államok több fellebbezést nyújtott a WTO korábbi, Washingtont elítélő döntései miatt. A nemzetközi szervezet szerint a amerikai fémvámok ellentétesek a globális szabályozással. 

A WTO az elmúlt hetekben az Egyesült Államok ellen ítélt a Kínát érintő, fémekkel kapcsolatos döntése mellett egy Hongkonggal a címkézésről folytatott külön vitában is. Washington évek óta bírálja a WTO vitarendszerét annak túlkapásaira hivatkozva, és vezető szerepet tölt be a szervezet reformjáról szóló tárgyalásokban.

Amerika mindkét mostani ítéletet bírálta.

Az Egyesült Államok már azzal sem értett egyet, hogy a Kínával folytatott fémvámvita egyáltalán napirendre került az ülésen, és azzal vádolta Pekinget, hogy jogellenes egyoldalú megtorló intézkedéseket vetett ki az amerikai exportra.

A jelenlegi egy olyan WTO, amely Kína nem piaci politikájának és gyakorlatának védelmét szolgálja, ez pedig senkinek sem áll érdekében

– nyilatkozta Maria Pagan, az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjének helyettese.

A WTO bejelentette, hogy nem fogja tudni felülvizsgálni Washington fellebbezését a fémek ügyében, mert a legfelsőbb fellebbviteli bíróság megbénult, miután az Egyesült Államok korábban megakadályozta az új bírák kinevezését.

Kína bízott benne, hogy az USA kellő önmérsékletet tanúsít, és nem fellebbez meg minden, számára kedvezőtlen ítéletet

– nyilatkozta Kína WTO-nagykövete, Li Cseng-kang.

Abu-Dzabiban lesz a következő WTO-csúcs

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) következő miniszteri konferenciáját 2024-ben tartják, méghozzá az Egyesült Arab Emírségekben, Abu-Dzabiban.