Nemzetközi gazdaság

Általános mozgósítást követelnek Putyintól a háborús özvegyek

Egy pár hónapja működő orosz szervezet minden hadköteles korú orosz férfit mozgósítana. Putyin szerint egyelőre nincs szükség erre.

Egy nemzetközileg nem túl ismert, az orosz katonák özvegyeit támogató hazafias csoport arra szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy rendeljen el nagyszabású, több millió főt érintő általános mozgósítást az ukrajnai győzelem érdekében – számolt be a Reuters.

Russian President Vladimir Putin attends a ceremony to launch the Titan-Polymer industrial complex in Pskov region, via a video conference in Staint Petersburg on December 28, 2022. (Photo by Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP) / *Editor's note : this image is distributed by Russian state owned agency Sputnik*
Putyin háború mozgósítás
Általános mozgósítást követelnek Putyintól a háború özvegyei.
Fotó: Mikhail Klimentyev / AFP

Oroszország első emberére egyre nagyobb nyomás nehezedik a több mint tíz hónapja tartó háború miatt. Az Kreml által csak különleges hadműveletnek nevezett akció célja Moszkva álláspontja szerint a kelet-ukrajnai oroszok védelme volt.

Arra kérjük elnökünket, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint, hogy engedélyezze az orosz hadsereg számára a teljes mozgósítást

– írta közleményében a Soldiers’ Widows of Russia csoport a Telegramon.

A szervezet egyúttal arra kéri Oroszország 70 éves elnökét, hogy tiltsa meg a hadköteles korú férfiak távozását Oroszországból.

Ehhez a kéréshez teljes erkölcsi jogunk van: a férjeink meghaltak, amikor megvédték ezeket a férfiakat, de ki fog megvédeni minket, ha ők elszöknek?

– írták a nyílt levélben.

Miután Putyin szeptember 21-én elrendelte a részleges mozgósítást Oroszországban, csaknem 300 ezer férfit hívtak be a hadseregbe. A bejelentést követő hetekben több százezer orosz férfi menekült külföldre, hogy elkerüljék a besorozást.

A Kreml egyelőre nem reagált az özvegyek csoportjának felhívására.

Putyin decemberben még arról beszélt, hogy egyelőre nincs szükség további mozgósításra.

Az özvegyek csoportjának képviselője úgy nyilatkozott, hogy minden munkaképes orosz férfit mozgósítani kell a haza védelme érdekében. Hozzátette, hogy a háború teljesen más erőforrásokat igényel: emberi, pszichológiai, gazdasági erőforrásokat egyaránt. A haza védelme pedig mindenki kötelessége.

Putyin már többször is úgy nyilatkozott, hogy a háború egy történelmi küzdelem része Oroszország és a Nyugat között.

Bár a nyugati hatalmak tagadják, hogy Oroszország elpusztítása lenne a céljuk, a Kreml retorikája szerint ez egy reális forgatókönyv a velük szemben álló felek részéről, emiatt beszélt arról szilveszteri üzenetében Putyin, hogy az anyaország védelme minden orosz szent kötelessége.

Erre fűzte fel közleményét az özvegyek csoportja is, amely körülbelül két hónappal ezelőtt kezdte meg munkáját az Ukrajnában elesett katonák feleségeinek megsegítésére. Közleményükben, melyben arra is kitértek, hogy kapcsolatban állnak a Kreml vezetésével, Sztálint idézve úgy fogalmaztak, hogy eljött az ideje a kemény intézkedéseknek, hogy megvédjék magukat az Oroszország határai körül összefogott gonosz erőkkel szemben.

Az egykori szovjet vezető akkori beszédét az 1942-ben kiadott 227. számú parancs követte, amely az „Egy lépést sem hátrálok” parancsként híresült el. Bár fegyelmet teremtett a Vörös Hadseregen belül, ezt úgy érte el, hogy szovjet katonák ezreit lőtték le saját társaik állítólagos gyávasága miatt.
A szervezet kommünikéje kitért arra is, hogy

Sztálin nem gondolt a népszerűségre vagy a disszidensek elégedetlenségére, csak a győzelemre gondolt.

Közleményüket azzal zárták, hogy most nincs itt az ideje a gyávaságnak.

Makijivka: Oroszország saját katonái mobilozását okolja a brutális rakétacsapásért

Az orosz védelmi minisztérium szerint a tömeges mobiltelefon-használat tette lehetővé a csapatok tartózkodási helyének beazonosítását.

 

 

Oroszország háború mozgósítás Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek