Közélet

Makijivka: Oroszország saját katonái mobilozását okolja a brutális rakétacsapásért

Az orosz védelmi minisztérium szerint a tömeges mobiltelefon-használat lehetővé tette a csapatok tartózkodási helyének beazonosítását.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán a katonák illegális mobiltelefon-használatát tette felelőssé a makijivkai orosz katonai tábort ért rakétacsapásért, amely a legfrissebb moszkvai jelentések szerint 89 orosz katona halálát okozta – írja a Reuters. Ez jóval több annál, amit Moszkva legutóbb elismert: két nappal ezelőtt még csak 63 orosz katona halálát ismerték el. Ukrajna szerint egyébként több száz halottja és sérültje van a támadásnak. 

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint vizsgálatot indítottak az ügyben, és a rakétatámadás fő okaként a katonák illegális, tömeges mobiltelefon-használatát jelölték meg. Közlésük szerint ugyanis mindez lehetővé tette az ellenség számára, hogy 

nyomon kövesse és beazonosítsa a katonák tartózkodási helyének koordinátáit a rakétacsapás indításához.

Military,Soldier,Using,Smartphone,For,Texting.,Army,Officer,Typing,Sms
Fotó: Bermix Studio

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem említette az újévi támadást keddi videóbeszédében, ehelyett a várható nagyszabású orosz offenzívára hívta fel a figyelmet.

Nincs kétségünk afelől, hogy Oroszország mindent bevet majd, amit csak tud, és megpróbálják megfordítani a háború menetét, vagy legalább igyekeznek késleltetni a vereségüket

– mondta Zelenszkij a videóbeszédben.

Az orosz közösségi médiában sokan elégedetlenségüknek adtak hangot, de a legtöbben az orosz elnök helyett a katonai parancsnokokat hibáztatták az elszenvedett kudarcért. A donyecki régióban tartózkodó orosz nacionalista bloggerek és néhány oroszbarát tisztségviselő több százra becsülik a makijivkai halálos áldozatok számát, bár egyesek szerint ezek a becslések túlzók.

 

orosz-ukrán háború Makijivka rakétacsapás mobilhasználat
Kapcsolódó cikkek