Az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozói azt fontolgatják, hogy márciusban csak 25 ponttal emelik az irányadó kamatlábat, ami csökkenés lenne a februári várható növeléshez képest – írja a Bloomberg névtelenségüket kérő forrásokra hivatkozva.

Frankfurt,,Germany,-,January,22,,2019:,Euro,Sign.,European,Central Frankfurt, Germany - January 22, 2019: Euro Sign. European Central Bank (ECB) is the central bank for the euro and administers the monetary policy of the Eurozone in Frankfurt, Germany.
Fotó: Shutterstock

Az EKB elnöke, Christine Lagarde 2022 decemberébe jelezte, hogy februárban 50 pontos növelésre lehet számítani, amihez képest a márciusi módosítás visszafogná az intézmény agresszív kamatemelési stratégiáját. A források szerint még nem született döntés a márciusi kamatemelés mértékéről, amit a földgáz árának csökkenésével és az euróövezet vártnál gyengébb inflációjával indokoltak.

Az EKB nem kívánta kommentelni a portál értesüléseit. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, elemzők szerint fél éven belül befejezheti inflációellenes küzdelmét az Európai Központi Bank, sőt, júliusban már kamatot is csökkenthetnek Frankfurtban.

Államkötvény-cunami zúdul az eurózóna befektetőire az idén – újabb adósságválság fenyeget

Az EKB szigorítja a monetáris kondíciókat, viszont az eurózóna tagállamai mega-kötvénykibocsátásokra kényszerülnek. Elszállhatnak a költségvetések kamatterhei, újabb adósságválság fenyeget. A NatWest elemzése szerint a 10 legnagyobb eurózóna-tagország várhatóan 1,3 ezer milliárd euró értékű államkötvényt dob piacra, túl a lejáró megújításán ez nettó értelemben 340 milliárd eurónyi papírt jelent.