Olaszország jobboldali kormánya könnyít a határozott idejű, valamint a szerződés nélküli, egyszerűsített adminisztrációt igénylő munkavégzés feltételein, és leépíti a korábbi korlátozások egy részét.

Italy's Prime Minister Giorgia Meloni Hosts European Council President Charles Michel Giorgia Meloni, Italy's prime minister, speaks during a news conference following her meeting with Charles Michel, president of the European Council, at the Chigi Palace in Rome, Italy, on Monday, Jan. 30, 2023. Michel has joined the push for new funds to counter the sweeping US subsidy law aimed at attracting green tech investments. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg via Getty Images
Giorgia Meloni kormányfő lazítana a foglalkoztatási szabályokon.
 Fotó: Getty Images

Az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában a 23 millióból immár 5 millió foglalkoztatottnak nincs írott vagy szóbeli munkaszerződése

a legnagyobb szakszervezet, a CGIL tanulmánya szerint.

Giorgia Meloni miniszterelnök meghosszabbította a határozatlan időre szóló foglalkoztatásra vonatkozó adókedvezményeket, ugyanakkor növelte az úgynevezett munkahelyi utalványok felhasználásának lehetőségét. 

Az utóbbi a rugalmas foglalkoztatás egy szélsőséges formája, amelyet 2017-ben részben eltöröltek, miután a szakszervezetek népszavazást kezdeményeztek a megszüntetéséről. Az ilyen keretben dolgozókat az állami jóléti ügynökségen keresztül, utalványokkal fizetik ki. Ezeket az utalványokat a munkaadók dolgozónként 12,5 euróért vásárolják meg. 

A munkavállaló ebből az összegből 9 eurót kézhez kap, míg a maradék az egészségbiztosítását és a nyugdíjjárulékát fedezi. Az így foglalkoztatottnak nincs munkaszerződése, tehát jogosultsága sincs táppénzre, szabadságra vagy munkanélküli-segélyre. Az utalványok igen népszerűek a vállalkozások körében, de a kritikusai szerint nagy teret engednek a visszaéléseknek.

Kormánytagok szerint Meloni enyhítené az alkalmi munkavégzés más formáira vonatkozó megkötéseket is. A munkavállalót 2018 óta legfeljebb egy éven át lehet megkötések nélkül alkalmazni. Ezt az időszakot bizonyos feltételek mellett akár két évre is meghosszabbíthatják. A rendelkezéseken 2021-ben már enyhítettek, most pedig Meloni még ennél is nagyobb lazítást akar keresztülvinni.

A szakszervezetek felháborodtak a kezdeményezéseken, szerintük ezek a munkavállalók elszegényedéséhez vezetnek, miközben a termelékenységet sem növelik. A kormány viszont úgy látja, hogy a nagyobb rugalmasság több munkahelyet eredményez, a munkaadókat pedig arra ösztönzi, hogy bejelentsék a korábban feketén foglalkoztatott dolgozóikat.

„Az utalványokkal és a rövid távú szerződésekkel átmeneti pénzügyi könnyítést kapnak ugyan a cégek, de az elmúlt 25 év tapasztalata szerint inkább a munka minőségére, a képzésre és a termelékenység növelésére kellene összpontosítanunk a magasabb fizetések eléréséhez” – mondta Michele Tiraboschi, a Modenai Egyetem munkajogász-professzora.

Várhatóan februárban terjesztik elő azt a kormányrendeletet, amely csökkenti a határozott munkaszerződésekkel foglalkoztatók adóterheit – írta meg a Reuters.

Az új kormány a költségvetésben megvágta a munkanélkülieknek járó juttatásokat is.