Az orosz fémipari óriás, a Nornickel közölte, egy magánkézben lévő finn vasúttársasággal fog nyersanyagokat szállítani a finnországi üzemébe. Hogy pontosen melyikkel, az nem derült ki.  Az északi országban egyébként több cég is foglalkozik vasúti szállítással.

A picture shows the logo of Russia's metals and mining company Nornickel during the Saint Petersburg International Economic Forum (SPIEF), at the ExpoForum convention and exhibition centre in Saint Petersburg, on June 15, 2022.
Fotó: AFP

Minderre azért van szükség, mert az állami VR közlekedési társaság még tavaly áprilisban bejelentette, hogy az orosz–ukrán háború miatt fokozatosan leállítja az Oroszországba irányuló és onnan induló teherszállítási szolgáltatását. Végül decemberben került sor az utolsó szállításokra, a VR azóta teljesen beszüntette oroszországi tevékenységét Az Oroszország elleni átfogó nyugati szankciók nem érintik a vállalatot vagy annak termékeit – írja a Reuters.

A Nornickel a világ legnagyobb nikkelt és palládiumot bányászó és feldolgozó vállalata, továbbá fontos szereplő a réztermelésben. A cég ezenkívül tucatnyi nemes és értékes fémet termel, a platinától és az aranytól kezdve egészen az irídiumig, így érthető, hogy a

globális fémpiacok szempontjából stratégiai fontosságú cég ellen nem hoznak büntetőintézkedéseket.

Társtulajdonosa, Vlagyimir Potanyin Oroszország egyik leggazdagabb embere, volt már miniszterelnök-helyettes és a szocsi téli olimpia finanszírozója is. Putyin egyik közeli barátjaként emlegetik. Potanyin tegnap arról beszélt, hogy a szankciók közvetett módon érintik a céget, például nehezebb új berendezéseket beszereznie, illetve szállítási problémákat okoz. Emiatt a Nornickel átdolgozza stratégiáját, és szorosabb kapcsolatokat épít ki Kínával, Törökországgal, Marokkóval és az arab országokkal.

A vállalat üzemeltetési igazgatója, Szergej Sztepanov ma újságíróknak elmondta, hogy a Nornickel idén 65 ezer tonna nikkel előállítására képes a finnországi üzemben, de a jelenlegi körülmények miatt csak 50 ezer tonnával tervez. Sztepanov arról is beszélt, hogy néhány 2024 utánra tervezett projekt is késni fog két-három évet, mivel a nyugati vállalatok megtagadták egyes berendezések leszállítását.  

Putyin összebékíti a pénzen civakodó oligarcháit

Találgatják, hogy a világ legnagyobb tisztítottnikkel- és palládiumtermelője, a Norilszk Nikkel (Nornickel) két főrészvényese, Vlagyimir Potanyin és Oleg Gyeripaszka oligarcha tíz év után ismét egymásnak feszülnek-e, vagy békés úton rendezik a konfliktusukat, amely az óriásvállalat nyereségének felhasználása körül robbant ki.