Találgatják, hogy a világ legnagyobb tisztítottnikkel- és palládiumtermelője, a Norilszk Nikkel (Nornickel) két főrészvényese, Vlagyimir Potanyin és Oleg Gyeripaszka oligarcha tíz év után ismét egymásnak feszülnek-e, vagy békés úton rendezik a konfliktusokat, amely az óriásvállalat nyereségének felhasználása körül robbant ki. 

Russian President Vladimir Putin attends the Russian Business Week meeting in Moscow
Vlagyimir Potanyin oligarcha Vlagyimir Putyin elnök legfontosabb bizalmasai közé tartozik
Fotó: Getty Images

Nevezetesen arról, hogy a milliárdos nyereségből mennyit vághatnak zsebre a részvényesek, és mennyit kell beruházásokra, fejlesztésekre költeni, hogy a kitermelést fenntartható szinten tudják folytatni. 

Kettejük vitájára a Kreml tett pontot 2012-ben, megelőzve azt, hogy Vlagyimir Putyin elnök két fontos bizalmasa és pénzembere egymásnak ugorjon. Kidolgoztak egy képletet, amelynek alapján a nyereségből az adósságállomány alakulásától függően fizetnek osztalékot a cégben az Interros vagyonkezelő holdingja révén 36 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Potanyinnak, illetve a 26 százalékos pakettet birtokló Ruszalnak. 

Az utóbbi a világ egyik legnagyobb alumíniumipari vállalata, amely 

a nyugati szankciók egyik visszatérő célpontja, Oleg Gyeripaszka érdekeltségéhez tartozik.

Az oligarcha a korábbi amerikai szankciók előtt meghajolva 2018-ban lemondott a Ruszal közvetlen irányításáról, igaz, ettől még arra megy a hajó, amerre ő tekeri a kormányt. 

A Ruszal 2008-ban 14 milliárd dollárért szerzett 26 százalékos részesedést a Nornickelben, s a konfliktus azután robbant ki a két oligarcha között, hogy Gyeripaszka a két cég egyesülését erőltette, ami nem volt Potanyin ínyére. 

Vitájuk egy londoni bíróság előtt folytatódott, mivel akkortájt a két cég részvényeivel még a londoni tőzsdén is lehetett kereskedni, ám végül a Kreml jelentkezett be békebíróként, s egy, a képviseletében eljáró kisebbségi részvényesre osztotta a vállalaton belüli torzsalkodásokat villámhárítóként levezető tulajdonostárs szerepét.

A Kreml bábáskodásával kialkudott képlet azonban tíz év után, 2022 decemberében hatályát veszti, ezért kitüntetett figyelem övezi a következő felvonást. Az érintettek közül csak a Ruszal válaszolt a Reuters megkeresésére, azt hangsúlyozva, hogy kész megvizsgálni minden lehetőséget a társtulajdonosokkal való együttműködésre, egyben utalást tett arra, hogy a képlet hatékonyan érvényesítette a részvényesek érdekeit. 

Mint kiderült, 

az együttműködésen kívül Gyeripaszkának más lehetősége valójában nincs is, 

hiszen Putyin elnök a háború („különleges katonai műveletek”) közepette nem tűri, hogy hátországában civakodás és ellenségeskedés üsse fel a fejét. A hírügynökség forrásai szerint az alku meghosszabbításáról nem is folytatnak tárgyalásokat, úgy tűnik tehát, végül minden maradhat a régiben. A korábban rebesgetett fúzió sem tűnik megvalósíthatónak.

A view shows copper sheets at Kola Mining and Metallurgical Company (Kola MMC), a unit of Russia's metals and mining company Nornickel, in the town of Monchegorsk in the Murmansk region on February 25, 2021. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

A Reuters egyik forrása szerint 

a két főrészvényes egy időre kénytelen elásni a csatabárdot, 

hogy a saját túlélésükre koncentrálhassanak, no meg arra, hogy elkerüljék az újabb nyugati szankciókat. Ezek a globális nikkel-a  és palládiumellátás biztosítása miatt eddig nem kerültek napirendre, s Nyugat valószínűleg lábon is lőné magát, ha korlátozásokat vezetne be a 72 ezer főt foglalkoztató óriásvállalat ellen. 

Potanyin más kérdés, az ő személyes vagyonát külföldön már zárolták. Gyeripaszkát viszont most nem sújtják személyre szabott szankciók. Közös érdekük a Nornickel exportlehetőségeinek bővítése – legalábbis szinten tartása –, ami a globális recessziótól és a kínai kereslet csökkenésétől való félelem miatt sem egyszerű feladat, miközben a bivalyerős rubelárfolyam is rontja az exportpozícióikat.

A 43 milliárd dolláros piaci értéket képviselő Nornickel fő tulajdonosai már utaltak arra, hogy most nem azokat az időket éljük, amikor az osztalékfizetés az elsődleges részvényesi prioritás. Potanyin már júliusban jelezte, hogy a következő évek osztalékai alacsonyabbak lesznek, s ez az adósságai jó részét már rendező Ruszal számára most elfogadhatónak tűnik. Így 

több pénzt fordíthatnak a Putyin által is forszírozott hazai beruházásokra.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig annyit fűzött hozzá, hogy a kormány nem nézheti tétlenül a sok ezer embert foglalkoztató orosz nagyvállalatok főrészvényesei közötti vitákat, majd konkrétumok nélkül, általánosságban emlékeztette a hazai oligarchákat arra, hogy a nyugati befektetésekkel veszélyes terepre merészkednének, a pénzüknek sokkal jobb helye van odahaza, nem is szólva a biztonságról.