Nemzetközi gazdaság

Bankkártya használatára kötelezné a vodkát vásárló ukránokat egy törvénytervezet

Ukrajnában új adótörvény készül. A jövedéki adóra vonatkozó rész az alkoholtermékeket is érinti, a vodka is veszélyben van.

Az új ukrán adótörvény kidolgozása közben felmerült, hogy foglalják jogszabályba: a jövedéki termékekért kizárólag bankkártyával lehessen fizetni – számolt be a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Close-Up Of Served Tequila Glasses On Table, ukraine, vodka, alcohol,
Törvényileg tennék készpénzmentessé a vodkavásárlást Ukrajnában.
Fotó: Giacomo Galeotti

Az elsőre szokatlannak tűnő ötletről az elnöki hivatal vezetőjének helyettese beszélt az Ukrajina-Ukrinform tájékoztatóján. Rosztiszlav Surma ismertette, hogy az adóreform tervezetének kidolgozása közben megvizsgálják a jövedéki termékek (így a cigaretta és az alkohol) adójának közép-európai szintre emelésének lehetőségét. A reformok kurátorának tisztségét is betöltő politikus úgy gondolja, hogy egy ilyen intézkedés bevezetésével tetemes bevételhez lehetne juttatni a költségvetést.

Surma kiemelte, hogy ezeknek az adóknak az adminisztrálása fontos kérdés, mivel jelenleg a dohánytermékek 30 százaléka a feketepiacot gazdagítja.

Az alkoholos italok esetében ez az arány még nagyobb lehet.

Az elnöki hivatal vezetőjének helyettese szerint a megoldást az elektromos zárjegyek bevezetése jelentené, hiszen a papíralapú zárjegyek könnyen hamisíthatók. A politikus úgy véli, hogy az lenne a másik hatékony intézkedés, ha a jövedéki alá eső termékeket a jövőben kizárólag bankkártyával lehetne megvásárolni.

Surma hozzátette, hogy mindezek egyelőre csupán megvitatásra váró tervek, döntés még nem született róluk.

Kevesen tudják: Kárpátalja borvidék, és épp ráállnak a pezsgőgyártásra is

A Chateau Chizay immár saját üzemében gyártja és palackozza a Carpathian Sektet. A pezsgő így ízig-vérig kárpátaljaivá válik. Az új gyártósoron az első palackozás már 2022 decemberében megtörtént.

 

 

vodka Ukrajna bankkártya
Kapcsolódó cikkek