Kiderült, mely ukrán településeken kezdődik meg először az újjáépítés. Irpiny, Borogyanka, Hosztomel, Buzova és Mila a háború során megrongált vagy lerombolt lakóépületei lesznek az elsők, amelyeket a United24 platformon összegyűjtött pénzen újjáépítenek – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Daily life in Ukraine HOSTOMEL, UKRAINE - DECEMBER 22: Damaged houses are seen as daily life continues in Ukraine's Hostomel amid the ongoing Russian-Ukrainian war on December 22, 2022. Mustafa Ciftci / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
ukrán újjáépítés
Bejelentették, melyik városokban kezdik az újjáépítést az ukránok
Fotó: Mustafa Ciftci / AFP

„Irpiny megmutatta az orosz megszállóknak az ukrán fegyverek erejét és az ukrán szellemiséget. Itt indítjuk az első újjáépítési projekteket a United24 platform keretein belül. Emellett Borogyankában, Hosztomelben, Buzova és Mila településen 18 lakóépületet állíttatunk helyre” – nyilatkozta Ukrajna miniszterelnöke, Denisz Smihal.

Irpiny és Borogyanka is azon települések közé tartozik, ahol az orosz csapatok kivonulása után megkínzott holttesteket találtak az utcákon. 

A kormányfő kitért arra is, hogy a héten a miniszteri kabinet elküldte az újjáépítés megkezdéséhez szükséges összeg első részletét az érintetteknek.

A 465 millió hrivnyás (mintegy 4,6 milliárd forint) újjáépítési segélynek köszönhetően több mint 4 ezer ember térhet vissza otthonába.

Mindent helyreállítunk és újjáépítünk, amit az ellenség megrongált és elpusztított. Már tudjuk, honnan szerezzünk ehhez forrást. 2023 a győzelmünk éve és a nagy újjáépítés kezdetének éve lesz

– zárta mondandóját Denisz Smihal.

Körbevették az oroszok Bahmutot

Körülzárták Bahmut városát az orosz csapatok a Donyecki Népköztársaság élén álló Gyenisz Pusilin tanácsadója, Igor Kimakovszki szerint. Az egyes csatornának nyilatkozó tanácsadó szerint Szoledar korábban is csaknem teljesen orosz kézen volt, ám egy előkészített akció eredményeként sikerült elvágni a városban található ukránokat az ellátástól.