A legnagyobb bolgár földgázelosztó vállalat és a török gázvezeték-kezelő és -forgalmazó kedden aláírt egyezménye értelmében a Bulgargaz hosszú távú hozzáférést kap a Botas cseppfolyósítottgáz- (LNG) termináljaihoz, és a török állami cég tranzitot is biztosít a hálózatán keresztül gázszállításra a bolgár határig. Az ország azért kényszerül új források keresésére, mert az ellátását korábban több mint 95 százalékban biztosító Oroszország tavaly áprilisban leállította a szállításokat, mivel Szófia nem volt hajlandó rubelben fizetni a gázért.

LNG terminals operate at full capacity
A cél a bolgár gázszükséglet egyharmadának biztosítása Törökországon keresztül. 
Fotó: Burak Milli

Rosszen Hrisztov ügyvezető energetikai miniszter szerint a megállapodás azért is nagyon fontos, mert Bulgáriának van elég ajánlata LNG-szállításra, csak nincs hol kirakodni.

Határozottan elköteleztük magunkat amellett, hogy felszámoljuk függőségünket Oroszországtól” 

– idézte a Reuters a tárcavezetőt.
Szófia 2036-ig foglalt le terminálkapacitást, hogy biztosítsa évente egymilliárd köbméter LNG importját. A 2023-as szállítások volumene még kisebb lesz ennél, mivel a Bulgargaz már korábban több hónapra szóló megállapodást kötött egy görög LNG-terminál használatáról. A Botasszal való együttműködés lehetővé teszi Szófia számára, hogy gázszállítási szerződéseket kössön amerikai és európai LNG-termelőkkel. A kedvezményesebb ár elérése érdekében az sincs kizárva, hogy a Bulgargaz csatlakozik a szállítókkal már előrehaladott tárgyalásokat folytató Botashoz. 
A hírügynökség emlékeztetett, hogy Bulgária évi egymilliárd köbméter gázt importál Azerbajdzsánból, a szükséglet fennmaradó részét, mintegy évi hárommilliárd köbmétert pedig LNG formájában Görögországból hozza. A tervek szerint Szófia a gázszükségletének egyharmadát Törökországon keresztül importálja majd, egyharmadát a görög Alekszandrúpoli közelében 2024-ben beindítandó LNG-terminálon keresztül, a maradék egyharmadát pedig azeri beszállítóktól.

Új párt próbálkozhat kormányalakítással

Rumen Radev bolgár államfő felkérte az október 2-i előrehozott választásokon második helyen végzett párt, a korrupcióellenes Folytatjuk a Változást (PP) jelöltjét, Nikolaj Denkov kémiaprofesszort a kormányalakításra, miután a győztesnek, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért párt és a Demokratikus Erők Uniója (GERB–SZDSZ) koalíciójának ez eddig nem sikerült. Bulgáriában másfél éven belül négy előrehozott választást tartottak, a GERB–SZDSZ azonban csak 67 képviselőt szerzett a 240 fős parlamentben. A kormányalakításra a két egykori harvardi egyetemista által alapított PP-nek szakértők szerint még sokkal kisebb az esélye a szétaprózódott törvényhozásban, miután hét párt lépte át a 4 százalékos küszöböt. A legtöbbjük pedig nem hajlandó támogatni a PP-t, amelynek kabinetjét a saját koalíciós partnerei buktatták meg tavaly nyáron, alig hat hónapos kormányzás után. Így nagyon valószínű, hogy két éven belül az ötödik választást is ki kell majd írni.