Az energiaellátás diverzifikációja az uniós csatlakozásra vágyó Szerbia szempontjából is fontos, hiszen az ország gázellátása egyelőre orosz forrásokból történik, ám ezen változtathat a délkelet-szerbiai Ništől a bulgáriai Dimitrovgradig tartó, jelenleg épülő 333 kilométeres gázvezeték átadásával. Görögország és Bulgária még októberben üzembe helyezte a két országot összekötő gázvezetéket, ehhez Szerbia is csatlakozik. 

Construction of Serbia's Srbijagas JP Gas Pipeline
A Niš–Dimitrovgrad gázvezeték építését az is támogatja.
Fotó: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

Ezen a vezetéken, Görögországon keresztül, mindenekelőtt a Kaszpi-tengerben található azeri Shah Deniz mezőről érkezhet földgáz. Szerbián keresztül ez Magyarországra is eljuthat. A munkálatok a tervek szerint 2023 októberére készülnek el. 

A vezetéket éves szinten 1,8 milliárd köbméter földgáz továbbítására tervezték. 

A projekt értéke 85,5 millió euró, amire Szerbia 25 milliós kölcsönt vett fel az Európai Beruházási Banknál (EIB), 49 millió euró vissza nem térítendő támogatást pedig az EU IPA-alapjából kapott. A maradék 11 milliót a szerb állam, illetve a Srbijagas költségvetéséből különítették el.

TurkStream Natural Gas Pipeline Laying
Fotó: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

A Niš–Dimitrovgrad interkonnektor kiépítése kiemelten fontos a szerb kormány számára. Az állami gázszolgáltató, a Srbijagas feladata, hogy felgyorsítsa az ország gázhálózatának kiépítését annak érdekében, hogy minél több magánember és vállalat tudjon csatlakozni a gázhálózatra. Ezt Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója jelentette ki a közszolgálati televízióban. 

Kiemelte, hogy az energetikai ellátással kapcsolatos kérdések, amelyekben Aleksandar Vučić és Vlagyimir Putyin korábban megállapodtak, ettől függetlenül maradéktalanul megvalósulnak. A szállítási kapacitásaik elegendők, és 

mintegy 15 százalékkal alacsonyabb a gáz ára annál, mint amenyit az irányadó holland tőzsdén fizetnek. 

A Srbijagas által működtetett vezetékek és kompresszorállomások kifogástalanul működnek. 

Szerbia energetikailag biztonságban van, és az idén tovább folytatódik a gázvezeték bővítése, a szerbiai szakaszon még a következő fűtési idény előtt befejeződnek a munkák

– mondta Dušan Bajatović. Hozzátette, a gázvezeték kiépítését Észak-Macedónia irányába is folytatják. Az ország mintegy 40 százalékán elérhető a gázszolgáltatás, a lakosság 55 százaléka részét ellátva. Kiemelte még, hogy az udvarnoki tározó tele van, 286 millió köbméternyit tárolnak ott, Magyarországon is több mint 280 millió köbméter gázt tárol a Srbijagas.