Az Egyesült Államok kongresszusa várhatóan végül megszavazza az amerikai adósságlimit emelését, de a ház republikánus képviselőinek követelése, hogy az emelés támogatásáért cserébe csökkentsék a kiadásokat, nagyon felelőtlen dolog, és azzal a kockázattal jár, hogy önmagában katasztrófát okoz a globális gazdaságnak – közölte Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter az Associated Pressnek adott szombati interjújában.

Us,Treasury,Secretary,Janet,Yellen,Arrives,To,Attends,During,A
Fotó: Alexandros Michailidis

A Biden-kormányzat és a republikánus törvényhozók között vita alakult ki arról, hogyan lehetne növelni a kormány törvényes hitelfelvételi képességét. Csütörtökön a kabinet a 31 400 milliárd dolláros adósságplafonhoz ütközött, ami arra kényszerítette a pénzügyminisztériumot, hogy „rendkívüli” számviteli lépéseket tegyen a kormány működésének fenntartása érdekében.

Yellen elmondta, hogy nem beszélt Kevin McCarthy képviselővel, a képviselőház újonnan megválasztott republikánus elnökével. McCarthy ezért még nem fejtette ki a kiadáscsökkentések mértékét és célját, amelyek szerinte szükségesek ahhoz, hogy a szövetségi kormányzat egészségesebb pénzügyi pályára álljon.

Joe Biden elnök és kormányzati tisztviselők a hitelfelvételi képesség tiszta – csökkentésekhez nem kötött – növelését sürgették, mondván egy elhúzódó patthelyzet kockázatai mély recesszióhoz vezethetnek, amely „veszélyesen visszhangozna világszerte”, ha az amerikai kormány hitelképességébe vetett hit elveszne.

„A kongresszusnak meg kell értenie, hogy itt olyan számlák kifizetéséről van szó, amelyek már felmerültek a mostani és a korábbi kongresszusok döntései nyomán, és nem új kiadásokról van szó” – mondta Yellen. Elmondta, hisz abban, hogy az államadósság szintje fenntartható legyen, de nem lehet arról tárgyalni, hogy ki tudjuk-e fizetni a számláinkat.

Az Egyesült Államok csütörtökön eléri az adósságplafont, újra itt a fizetésképtelenség réme

Az igazi bajok nyáron kezdődnek, ha nem sikerült megállapodni, a demokraták és a republikánusok éles politikai szembenállása technikai csődbe is taszíthatja a világ legnagyobb gazdaságát.

A vészjósló figyelmeztetések ellenére Yellen elmondta, hogy szerinte a költségvetési bombát végül sikerül hatástalanítani, mert a törvényhozók fel tudják mérni, milyen eszkalálódó veszélyt jelentene, ha a szövetségi kormány nem tudná kifizetni az összes számláját: összeomló pénzügyi piacok, tömeges elbocsátások és olyan gazdasági visszaesés, amely veszélyeztetné Amerika helyét a világhierarchiában.