Jövő heti, február 1-jére összehívott ülésén várhatóan a jelenlegi olajkitermelési szintek megtartását javasolja az OPEC plusz csoport közös miniszteri bizottsága (JMMC), mivel ki akarnak várni a következő hetek kínálatát és keresletét potenciálisan befolyásoló jelentős bizonytalanságok közepette – tudta meg kedden a Bloomberg.

Small,Flags,Of,Organization,Of,The,Petroleum,Exporting,Countries,On
Fotó: Alekszej Butenkov 

Főként a kínai kereslet növekedése és az orosz kínálat csökkenése okozhat februárban és márciusban olyan bizonytalanságokat, amelyekre tekintettel az olajkartell várhatóan egyelőre megtartja a jelenlegi termelési szinteket.

Mint ismert, korábban novembertől kezdődően napi 2 millió hordóval (bpd) csökkentették az OPEC plusz együttműködésben részt vevő olajországok a kitermelést. A tényleges csökkentés azonban a becslések szerint csupán körülbelül 1 millió bpd lehetett.

Decemberben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) 13 tagjának termelése átlagosan napi 91 ezer hordóval 28,971 millió hordóra emelkedett, a többletet szinte teljes egészében Nigéria hozta a felszínre. 

Az OPEC-en kívüli, azonban az OPEC plusz fórum munkájában részt vevő másik tíz ország (például Oroszország) termelése azonban a tavalyi utolsó hónapban még mindig jelentősen elmaradt a termelési kvótától, a csoport több mint napi 800 ezer hordóval termelt kevesebbet.

A szaúdi olajipari óriás, az Aramco azt feltételezi, hogy a kínai újranyitás és a repülőgép-üzemanyag iránti kereslet élénkülése idén a globális olajkereslet fellendüléséhez vezet – mondta Amin Nasser, a világ legnagyobb olajipari cégének vezérigazgatója a Bloombergnek.

A kínálati oldalon az Oroszországból származó finomított kőolajtermékek tengeri szállítására vonatkozó, február 5-én kezdődő uniós embargó az orosz nyersolajtermelés visszaeséséhez vezethet.

Mindeközben a Brent jegyzése nemrégiben valamivel 90 dollár alatt stabilizálódott, azaz az OPEC plusznak semmi oka nincs rá, hogy elsiesse a döntést – vélik az elemzők.

Kuvait olajszállítmányai enyhíthetik az európai energiaválságot

Az Öböl menti ország 2,5 millió tonnára növeli a dízelimportját Európába.