Lengyelország egy Németország nélküli koalícióban is támogatná Ukrajnát korszerű fegyverekkel – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap. A miniszterelnök azt követően beszélt erről, hogy pénteken a németországi Ramsteinben tartott találkozón nem sikerült megállapodniuk a Leopard–2 nehézharckocsik átadásáról. 

Military Exercise In Nowa Deba
Fotó: NurPhoto via AFP

Boris Pistorius német védelmi miniszter akkor megígérte, hogy felmérik a német haderőben használt Leopard–2-esek állományát és megvizsgálják az átadás lehetőségét.

A lengyel kormányfő elfogadhatatlannak tartja a német hozzáállást, mivel a háborúban napi szinten halnak meg ártatlanok.

Németország beleesett a saját csapdájába, évek óta folytatja az Oroszországhoz való közeledés politikáját (...) ez a politika kudarcot vallott, Berlin pedig még mindig nem tudja beismerni a hibáját

– jelentette ki a kormányfő.

„Ukrajna és Európa meg fogja nyerni ezt a háborút, Németországgal vagy nélküle” – mondta Morawiecki, hozzáfűzve: a németeken múlik, csatlakoznak-e az orosz barbárság megállítását célzó misszióhoz, vagy végig tétlenül nézik, arra kárhoztatva magukat, hogy a történelem rossz oldalára kerülnek.

Lengyelország korábbi bejelentés szerint egy szélesebb nemzetközi koalíció keretében 14 német gyártmányú Leopard harckocsit adna át Ukrajnának. A kormányfő szerint Varsó kisebb koalíciót fog építeni azokból az államokból, amelyek készek átadni Ukrajnának korszerű felszerelésük, korszerű tankjaik egy részét. A Leopardokat Morawiecki ebben az összefüggésben konkrétan nem említette.

Lengyelország azt javasolta, hogy a nyugati államok szélesebb koalíciója legalább egy páncélosdandárnyi tankot adjon Ukrajnának. Leopard–2-es harckocsik átadására eddig Varsón kívül Finnország és Dánia fejezte ki készségét. Rishi Sunak brit miniszterelnök pedig bejelentette, hogy Nagy-Britannia Challenger–2 tankokat szállít Kijevnek.

A ramsteini találkozót követő sajtókonferencián Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter szerint

nem veszett el a remény arra, hogy Ukrajna Leopardokat kapjon.

Blaszczak elmondta, hogy Lengyelország ki tud képezni egy ukrán dandárt, és felszerelni azt T–72-es szovjet harckocsikkal és gyalogsági harcjárművekkel. Marcin Przydacz, az államfői külügyi iroda főnöke szombaton bejelentette: a kiképzés napokon belül megkezdődik.

Szombaton a három balti állam – Észtország, Lettország és Litvánia – külügyminiszterei is felszólították Berlint, hogy mihamarabb küldjön Leopardokat Kijevnek – írja az MTI.

Az oroszok ez idő alatt, szombaton is nagy erővel támadták Ukrjanát: hét régióból, így Donyeckből, Luhanszkból, Harkivból, Zaporizzsjából, Herszonból, Szumiból és Mikolajivból is jelentettek támadásokat.

A donyecki régióban két civil megsebesült Bahmut városában. Az északkeleti harkivi területen folytatódott az orosz ágyúzás a régió felszabadított részein. Egy férfi kórházba került, Izium város közelében pedig egy aknarobbanás megsebesített két férfit.

Zaporizzsjában az orosz tüzérség 18 házat rombolt le. A támadásokban egy civil meghalt, ketten pedig megsebesültek. Herszonban a tüzérségen túl tankokkal és aknavetőkkel is támadtak szombaton. Hárman megsérültek.

Szumi régióban 115 gránát robbant, egy gyerek sérülését okozva – adta hírül a The Kyiv Independent.