A korábban megkötött szerződések lejárta, illetve a késleltetett árhatások miatt a nagy energiaársokk még az európai vállalatok előtt áll – közölte hétfőn az Allianz Trade, azaz a tavaly átkeresztelt korábbi Euler Hermes hitelbiztosító.

13 October 2022, North Rhine-Westphalia, Dortmund: An employee moves steel coils with a crane in the new hot-dip coating line (FBA 10) on the Thyssenkrupp-Westfalenhütte site. With this investment the company is strengthening its position as a leading German flat steel producer.
német ipari termelés
Fotó: Rolf Vennenbernd / DPA / AFP

A német ipar például idén várhatóan mintegy 40 százalékkal fizet többet az energiáért, mint 2021-ben, az ukrajnai orosz invázió által kiváltott előtt

– tették hozzá.

Tavaly a vállalatok közüzemi költségei még azért nem ugrottak meg, mert a nagykereskedelmi energiapiac hosszú átfutási ideje és a kormányzati beavatkozások késleltették az orosz visszafogása miatt elszabaduló árak hatását.

Az áremelkedések Európa-szerte hozzávetőlegesen 1-1,5 százalékkal sújtják a vállalati profitot, és a beruházásokat is visszavetik, amelyek egyébként e nélkül a hatás nélkül Németország esetében 25 milliárd eurót tennének ki.

A német vállalatok azonban meglehetősen stabilak pénzügyileg, és az államilag bevezetett gázárplafon is segíthet – emelte ki az Allianz Trade.

A tanulmány szerint túlzók azok a félelmek, hogy a válság az ipar leépüléséhez és az Egyesült Államokkal szembeni versenyképesség csökkenéséhez vezethet, mivel a munkaerőköltségek és a devizaárfolyamok nagyobb súllyal esnek a latba, mint az energiaárak.

Az európai exportőrök ugyan az agrár-élelmiszeriparban, a gépgyártásban, továbbá az elektromos berendezések piacán, valamint a közlekedés területén veszítettek némi részesedést, ám visszaszorulásuk haszonélvezői inkább az ázsiai, közel-keleti és afrikai cégek voltak, nem pedig az amerikaiak.

A berlini gazdasági minisztérium egyébként szombaton jelentette be, hogy a német háztartások és a kisvállalkozások egyszeri gázártámogatására az erre elkülönített 12 milliárd euróból 4,3 milliárd eurót költött el.

Az összeg azonban még nőhet, mivel sok jogosult cég még nem igényelte a szubvenciót. A határidő február végén jár le.

A támogatáshoz márciustól visszamenőleges árkorlátozás is társul.

Rögzített áramárat javasol az Európai Bizottság

Nyilvános konzultációt indított az Európai Bizottság a villamosenergia-piac átalakításáról, hogy elkerülhető legyen a tavalyi katasztrófa.