Annalena Baerbock német külügyminiszter az Európa Tanács strasbourgi parlamenti közgyűlésén tartott beszédet kedden.

Strasbourg, 2023. január 24.Annalena Baerbock német külügyminiszter felszólal az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében Strasbourgban 2023. január 23-án.MTI/AP/Jean-Francois Badias
Annalena Baerbock német külügyminiszter először mondta ki, hogy Németország háborúban áll Oroszországgal.
Fotó: Jean-Francois Badias / MTI / EPA

Nem egymással, hanem Oroszországgal állunk háborúban. Nem szabad egymást hibáztatnunk 

– hívta fel az európai országok figyelmét a német külügyminiszter.

„Az egymásra mutogatás nem hoz békét vagy szabadságot Ukrajnának. Azzal csak Vlagyimir Putyin orosz elnök nyerne. Kijevnek több katonai, humanitárius és pénzügyi támogatást kell biztosítanunk” – emelte ki Baerbock.

A zöldek politikusa elmondta azt is, hogy Ukrajnának harckocsit kell biztosítani. Pár órával később derült ki, hogy Németország Leopard 2 harckocsikat küld a megtámadott országnak – közölte a Welt.

A politikus ezzel veszélyes terepre lépett, ugyanis Európa és a NATO-tagállamok eddig kifejezetten ügyeltek arra, hogy még a látszatát is elkerüljék annak, hogy Oroszországgal háborúban állnak. 

A tankok megszerzése után vadászgépekre hajt Ukrajna

Kijev F-16-os vadászgépeket akar, azt mondja, „óriási” hatásuk lenne. Ukrajna csak ma szerzett tankokat a ramsteini találkozó után, a következő tanácskozás a jövő hónapban várható, de mint látható, már készítik elő a terepet az újabb igény remélt teljesüléséhez.

Orosz külügyi szóvivő: a Nyugat készült az Oroszország elleni háborúra

A német külügyminiszter nyilatkozata, miszerint a Nyugat háborút folytat Oroszország ellen, párosítva a német kancellár korábbi beismerésével, arra vall, hogy előre eltervezett háború zajlik Moszkva ellen – írta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai Telegram-bejegyzésében. Zaharova Annalena Baerbock német külügyminiszternek az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén, Strasbourgban kedden elmondott beszédére reagált.

„Ha ehhez hozzávesszük (Angela) Merkel (német kancellár) beismerését, hogy erősítették Ukrajnát, és nem számoltak a minszki megállapodásokkal, akkor egy előre megtervezett háborúról van szó Oroszország ellen” – írta a külügyi szóvivő.

Orosz álláspont: meg fogják semmisíteni a tankokat

Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete a washingtoni orosz diplomáciai képviselet közleménye szerint kilátásba helyezte, hogy az orosz hadsereg meg fogja semmisíteni az amerikai M1 Abrams tankokat, ha leszállítják őket Ukrajnának. Megjegyezte, az Egyesült Államok képviselői folyamatosan növelik a bábjaiknak nyújtott katonai segítség mértékét. A diplomata szerint Washington nem fogja tudni a tankok szállítását védelmi fegyverekről szóló érvekkel igazolni. Antonov szerint senkinek sem szabad illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy ki az igazi agresszor a jelenlegi konfliktusban.

Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzet-ellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon részt vevő orosz delegáció vezetője szerdán kilátásba helyezte, hogy Oroszország keményen fog reagálni, ha Ukrajnának nagy hatótávolságú fegyvereket adnak át. „Ha Washington és a NATO-országok fegyverekkel látják el Kijevet az Oroszország mélyén, békés városok ellen indított csapásokhoz, és az alkotmányba foglalt területeink elfoglalására tett kísérletekhez, az kemény válaszintézkedésekre kényszeríti majd Moszkvát. Ne mondják később, hogy nem figyelmeztettük Önöket!” – idézte Gavrilovot a RIA Novosztyi hírügynökség.

A diplomata óva intette Ukrajna szövetségeseit attól is, hogy uránhegyű harckocsilövedékekkel lássák el Kijevet. Leszögezte, hogy Oroszország az ilyen típusú lőszer használatára „piszkos” bomba alkalmazásaként fog tekinteni.

Lekésik az amerikai Abrams tankok az orosz offenzívát, talán még a háborút is

Alighanem lekésik a tavaszra várt orosz offenzívát – de talán még a háborút is – azok az amerikai Abrams tankok, amelyeknek az ukrajnai harctérre juttatását a kiszivárgott hírek szerint szerdán jelenti be Washington. Ráadásul úgy tűnik, jelképes darabszámról van szó a katonai felszereléseket gyorsan faló konfliktus méretéhez és az ukrán hadsereg igényeihez képest.