Közélet

Lekésik az amerikai Abrams tankok az orosz offenzívát, talán még a háborút is

Alighanem lekésik a tavaszra várt orosz offenzívát – de talán még a háborút is – azok az amerikai Abrams tankok, amelyeknek az ukrajnai harctérre juttatását a kiszivárgott hírek szerint szerdán jelenti be Washington. Ráadásul úgy tűnik, jelképes darabszámról van szó a katonai felszereléseket gyorsan faló konfliktus méretéhez és az ukrán hadsereg igényeihez képest.

Százával volna szüksége tankokra a tavaszi orosz támadástól tartó ukrán hadseregnek, és a gátak áttörni látszanak a nyugati szállítások előtt, de a hírekből az rajzolódik ki, hogy a teher java az európai ármádiákra hárul annak ellenére, hogy az amerikaiak szerdán várhatóan hivatalos bejelentést tesznek Abrams tankok szállításáról. A The Washington Post információi szerint kisszámú amerikai nehéztankról van szó, amelyek aligha állnak rendelkezésre tavaszra, sőt talán még a háborút is lekésik.

Chancellor Scholz Visits Bundeswehr Army Training Center HODENHAGEN, GERMANY - OCTOBER 17: Leopard 2 main battle tank of the German armed forces fires during a demonstration for Chancellor Olaf Scholz at the Bundeswehr army training center in Ostenholz on October 17, 2022 near Hodenhagen, Germany. Scholz has vowed to modernize Germany's armed forces with a special EUR 100 billion budget following Russia's military invasion of Ukraine. (Photo by David Hecker/Getty Images)
Fotó: David Hecker / Getty Images

Korábban Berlin a The Wall Street Journal értesülése szerint vonakodott, hogy engedélyezze a Németországban gyártott és számos európai országnak eladott Leopard tankok Ukrajnának adományozását, amíg az amerikaiak nem döntenek arról, hogy ők is adnak Abrams tankjaikból. Alig szivárgott ki az amerikai döntés, Olaf Scholz német kancellár szerda reggel kijelentette a német parlamentben, hogy az ország legalább 14 Leopard 2 tankot ad át Kijevnek.  

Az amerikai döntést hivatalosan még be se jelentették, az oroszok máris dühösen reagáltak: washingtoni nagykövetük Telegram fiókjában arról posztolt, hogy a lépés „nyílt provokáció”, amellyel az amerikaiak ukrajnai „bábkormányukat támogatják”, és az Abrams tankok a harctéren már szétlőtt többi NATO-felszerelés sorsára fognak jutni.

A német döntés valódi gátat szakíthatott át a nyugati tankok keletre özönlése előtt, hiszen több NATO-tagállam – köztük a hatalmas Leopard-ármádiával rendelkező Lengyelország – már jelezte, hogy harckocsikat adna át. Varsó a berlini rábólintásra várt – kedden hivatalosan is bejelentette szándékát 14 Leopard 2 reexportjára –, és azt sürgette nagy csinnadrattával, kórusban az ukránokkal. 

Ez a tank nem holnap fog lőni

Milyen gyorsan, honnan és hány Leopard 2 tank indulhat meg, ez még kérdés – ahogyan az is, hogy a pótlásukat milyen forrásukból finanszírozzák –, mindenesetre a The Washington Post szerint az amerikaiak részéről legalább harminc Abrams tankról van szó, és ez nem az a nagyságrend, amelyre az ukránoknak szükségük lenne a védekezéshez, illetve megszállt területei megígért visszaszerzéséhez. 

Ukrajna ugyan több mint kétszázat kapott már a nyugatiaknál gyengébb T–72 tankokból, a harctér azonban falja a haditechnikát. Az Oryx kutatóintézet veszteséglistája szerint az ukránok a háború kezdete óta 449 különböző típusú tankot veszítettek el, aminek az egyharmadát egyébként az oroszok elfogták.

Nem elég, hogy kevés Abrams tank érkezhet Ukrajnába, még későn is. 

Tavaszra, amikor az ukrán félelmek szerint orosz offenzíva indulhat, minden bizonnyal nem érkezik meg amerikai tank. Az Abramsek 

„valószínűleg nem a közeljövő harcaira” 

lesznek jók – idézett a Post egy név nélkül nyilatkozó amerikai hivatalnokot –, amíg megérkeznek, az sok hónap, ha nem évek.

Joint Military Training In Western Poland Along With US And UK Forces NOWA DEBA, POLAND - SEPTEMBER 21: American and Polish military inspect an Abrams tank before a live fire demonstration part of the Bear 22 military exercises at the Nowa Deba training ground on September 21, 2022 in Nowa Deba, Poland. Soldiers from Poland, US and the UK joined forces in the “Bear 22” military exercises in eastern Poland. (Photo by Omar Marques/Getty Images)
Fotó: Omar Marques / Getty Images

Patrick Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője keddi sajtótájékoztatóján elhárította a kérdéseket az Abramsek küldéséről. Annyit mondott, hogy miközben az USA azt is figyeli, mire van szüksége Ukrajnának éppen most, „folytatja a megbeszéléseket a közép- és hosszú távú védelmi szükségletekről”. 

A Pentagon már az elmúlt hetekben is azt hangsúlyozta, hogy az ukrán hadseregnek szánt Abramseket nem a meglévő flottából adnák, hanem legyártatnák, ami bizony időbe telik. A mostani szállítási döntés fő hasznának a német ellenkezés megtörése tetszik – következtetett a Post.

Abrams vs. Leopard

Ha megérkeznek is az Abramsek, az ukránoknak meg kell küzdeniük azokkal a hátrányaikkal, amelyeket az amerikaiak a szállításokkal szembeni ellenkezésük feladása előtt hangoztattak. Gázturbinás hajtóművük miatt nehezebben láthatók el üzemanyaggal, mint a német Leopardok, ráadásul sokkal nehezebbek is azoknál vagy a szovjet korszakban kifejlesztett és jelenleg a harcokban használt tankoknál. Ez nehezítheti a közlekedésüket a harctéren, amely időnként sártengerré válik, és hidakon is át kellhet rajta haladni.

Összehasonlítottuk az Abrams és a Leopard tankot, az ukránoknak a német kell

Döntő szakasz következhet a háborúban, és kritikus kérdéssé vált, kap-e Ukrajna nagyszámú nyugati tankot. Nehéz eldönteni, mennyire politikai-stratégiai és mennyire katonai szakmai kérdés, hogy az ukránok német Leopard és nem amerikai Abrams tankokért lobbiznak, mindenesetre a két típus mutat jelentős eltéréseket.

Ha Abramsek nem érkeznek mostanában, és nem is nagy számban, az ukránok rövidebb távon csak az európai országok Leopard 2 flottáinak a megcsapolásában reménykedhetnek. 

Az International Institute for Strategic Studies közölte becslések szerint a Leopard 2-ből több mint kétezer lehet Európában, ezeknek a fele az öregebb 2A4 és 2A5 változat, amelyekből a németeknél a Postban korábban közölt adatsor szerint körülbelül 400 lehet, és nekik van még vagy 100 modernebb Leopardjuk is. Érdekes, hogy rajtuk kívül a görögöknek van a legnagyobb Leopard-haduk: mintegy 350 egység, körülbelül fele-fele arányban új és régi, a spanyol hadseregnek több mint 100 régi és több mint 200 újabb ilyen harckocsija lehet, a törököknek körülbelül 320 régi, a lengyeleknek 202 régi és 45 új, a finneknek pedig összesen kétszáz, fele-fele megoszlásban.

Alig beszélt szerdán Scholz, Margarita Robles spanyol védelmi miniszter a Reuters jelentése szerint máris bejelentette, hogy ők is hajlandóak tankokat küldeni: 2 darabot. Ez aligha nyeri meg a háborút az ukránoknak. A legtöbb Leoparddal rendelkező németek a Reuters szerint azt közölték, ők végül két zászlóaljnyi harckocsit is átadhatnak, ami 80-110 egységet jelenthet. A hírügynökség összeállítása ezen kívül a következő adományozókat említi meg: Lengyelország (legfeljebb 14 tank), Norvégia (a szám nem ismert), Finnország (2), Hollandia (nem tudni, hány tank). Ezen kívül a britek 14 Challenger 2 tankot küldenének, a franciák pedig Leclerc harckocsik átadását fontolgatják.

 

Abrams tank Leopard 2 Pentagon fegyverszállítás orosz-ukrán háború haditechnika
Kapcsolódó cikkek