Nemzetközi gazdaság

Nyeklett a forint: lassult az európai drágulás, de ez azért még durva infláció

Közölték az euróövezet várva várt adatait, és amint a korábbi tagállami számokból sejthető volt, nagyot mérséklődöt az infláció decemberben. Az euró hezitál, ha megindul valamelyik irányba, az nyomást helyezhet a forint árfolyamára is – sőt némi gyengülés máris látszik.

Az elemzői várakozásoknál is alacsonyabb lett az euróövezet decemberi inflációja. Óriási meglepetést ez nem okoz, hiszen az elmúlt napokban a régió nagy gazdaságai már közzétették saját árindex adataikat, és ezekből szinte egyöntetűen az árnyomásnak a korábbi elemzői becslésnél is nagyobb mérséklődése látszott.

20221227 Kaposvár Sok ajándék visszatér az üzletekbe így karácsony után.Nem működik, anyaghibás, rossz a ruhaméret; karácsony után azonnal megkezdődött a már hagyományosnak számító ajándékcsere. A kaposvári üzletek blokk ellenében cseréltek vagy visszaadták a vételárat.
Fotó: Lang Róbert

Az eurózóna éves inflációja a novemberi 10,1 százalékról 9,2-re moderálódott, ez az elemzői konszenzusnál fél százalékponttal nagyobb esés. Az árak havi szinten tulajdonképpen már novemberben elkezdtek mérséklődni, ahogy Európa túljutott a tavaly száguldó energiaárak csúcsán, az akkor 0,1 százalékos átlagos áresést decemberben háromszor akkora követte. Egyértelműen az energiaárak okoztak meglepetést: éves szintű drágulásuk 34,9-ről  25,7 százalékra lassult, miközben az élelmiszer-alkohol-dohány árucsoportban némileg még nőtt is a tempó, 13,8 százalékra.

Az euró lefagyott, a forint és zloty már reagált

Az elmúlt napokban közzétett meglepően alacsony tagállami adatok már korábban egyhavi mélypontra, 1,05 közelébe taszították az eurót a dollár ellenében – és adtak egy újévi pofont a forintnak is –, de miután pénteken most kijött az összegző szám, az euró már nem szakadt tovább, de előfordulhat, hogy a nap folyamán megkísérlik majd átgyengíteni az 1,05-ös vonalon. A dollár erősödése az euróval szemben gyakran gyengíti mindkét közép-európai devizát.

Nem lépett ki a forint az elmúlt napokban bezegzugozott sávjából.  Forrás: Stooq.com

Mindenesetre az adatok közlése után a forint utolérte a lengyel zloty egyharmad százalékos napi veszteségét az euró keresztben, de még mindig bőven a 400-as szint erős oldalán maradt, 11.30-kor 397 régiójában.

Hazavágták az eurót és a forintot a németek, nagyot csökkent az infláció

Hatalmasat gyengült az euró kedden , mert a reggel óta sorjázó német tartományi adatok az csökkenését mutatták, amit megerősített a 14 órakor közzétett szövetségi adat is. Csökken a nyomás az Európai Központi Bankon a kamatai feltornászására.

További eurógyengülés esetleg negatívan hathat a forintra is, mindenesetre a magyar fizetőeszköz jól kezdte az évet, és napok óta stabilan a 400-as szint erős oldalán kereskedik az euró ellenében.

Az inflációs meccs messze nem ért véget

Az eurót, illetve az inflációs számokat illetően a következő fontos fordulópont az lehet, hogy reagálnak ez Európai Központi Bank döntéshozói az e heti árindex adatokra. Európa évtizedek óta a legenyhébb telére számít, a szélerőművek pörögnek – csökkent az esélye az inflációt tápláló energiahiány rosszabbodásának. 

Mindez azonban nem feltétlenül indítja a korábban vártnál kisebb kamatemelésekre az EKB-t, hiszen az infláció még mindig nagyon messze van 2 százalékos céljától, és rengeteg a bizonytalanság.

Figyelmeztető jel az is, hogy a változékony, és az EKB számára alig befolyásolható energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginflációs index nem hogy mérséklődött volna, hanem még emelkedett is decemberben, növelve a veszélyét, hogy kellő jegybanki szigor nélkül magas szinten betonozódhat be a drágulás rátája.

A forint haptákban, de büszkén várja az eurózóna inflációs adatot

Nagy meglepetést nem okozhat az euróövezet 11 órakor esedékes decemberi inflációs adata, mégis okozhat piaci kilengést, amikor bebizonyosodik, hogy kisebb a sürgetés az Európai Központi Banknak, hogy erőteljesen szigorítson. Ez euró- és forintnegatív lenne, de a magyar fizetőeszköz nem tágít az idén elért erősebb árfolyamszintektől.

 

 

eurózóna forint euró árfolyama EKB Eurostat infláció devizapiac drágulás
Kapcsolódó cikkek