Nemzetközi gazdaság

Nagyot ugrott előre Ukrajna a világ legerősebb hadseregeinek rangsorában

Az ukrán haderő a háború kitörése előtt nem volt a legjobb 20 között. Az orosz hadsereg a második helyen áll.

A háború február 24-i kitörése után Ukrajna hadserege a 22.-ről a 15. helyre emelkedett a világ legerősebb hadseregeinek rangsorában – számolt be a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Woman soldier. Woman in army. Ukrainian flag on military uniform. Ukraine troops.
hadsereg, Ukrajna
Nagyot ugrott előre Ukrajna a világ legerősebb hadseregeinek rangsorában.
Fotó: Shutterstock

Mindez a Global Firepower nemzetközi vállalat elemzéséből derült ki, amely évről évre listát állít fel a világ legjobb hadseregeiről.

Miközben Ukrajna továbbra is védekezik Oroszországgal szemben az agresszióra adott válaszával, a nyugati pénzügyi és anyagi támogatásnak, valamint új kulcskategóriák bevezetésének köszönhetően megemelte az idei évre vonatkozó indexét

– kommentálta az ukrán fejlődést a nemzetközi szervezet.

A rangsorban Egyiptom (14. hely) és Ausztrália (16.) lettek Ukrajna szomszédjai. A háborút indító fél, Oroszország eközben megtartotta a második helyét a listán.

DONETSK, UKRAINE - DECEMBER 30: Soldiers of the 59th brigade of the Ukrainian Armed Forces fire grad missiles on Russian positions in Russia-occupied Donbas region on December 30, 2022 in Donetsk, Ukraine. A large swath of Donetsk region has been held by Russian-backed separatists since 2014. Russia has tried to expand its control here since the February 24 invasion.
Fotó: Pierre Crom / Getty Images

A világ első tíz legerősebb hadserege közé tartozik az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, India, Nagy-Britannia, Dél-Korea, Pakisztán, Japán, Franciaország és Olaszország serege.

Magyarország hadserege a rangsor 54. helyén található.

A 145 országot tartalmazó listán Bhután a sereghajtó.

Hiába az orosz fegyverszünet, az ukránok nem hagyták abba az ágyúzást

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin az ortodox karácsony idejére 36 órás fegyvernyugvást rendelt el, és felszólította Ukrajnát, hogy ehhez tartsák magukat. Volodimir Zelenszkij és tanácsadója, Mihajlo Podoljak már tegnap megüzente Moszkvába, hogy elutasítja a fegyvernyugvást. A hírek szerint az oroszok valóban betartják a fegyverszünetet, Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője szerint az ukránok viszont továbbra is lövik az orosz állásokat.

 

hadsereg Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek