Kiterjesztik Németországig az évtized végére felépülő H2Med nevű vezetéket, amelyen az Ibériai-félszigetről érkezhet zöldhidrogén az európai kontinensre – jelentette be vasárnap este Emmanuel Macron francia államfő Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján, Párizsban.

Fotó: AFP

Úgy döntöttünk, hogy kiszélesítjük a H2Med-projektet az európai finanszírozásoknak köszönhetően, s összekötjük Portugáliát, Spanyolországot és Franciaországot Németországgal, amely partnerünk lesz ebben az infrastrukturális stratégiában a hidrogén területén

– mondta Emmanuel Macron a Franciaország és Németország közötti megbékélési szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett, közös német–francia kormányülést követően.

A Spanyolország, Portugália és Franciaország között decemberben létrejött megállapodás szerint az éves szükségleteinek 10 százaléka, mintegy kétmillió tonna zöldhidrogén érkezhet az Ibériai-félszigetről az európai energiapiacra.

A francia és a német vezető vasárnap Párizsban találkozott az Élysée-szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából. Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő is egyetértett abban, hogy Európa jövőjét országaik biztosíthatják.