Kína külkereskedelmi forgalma Oroszországgal rekordot jelentő 1280 milliárd jüanra (70 ezer milliárd forintra) ugrott 2022-ben – jelentette be pénteken Pekingben Liu Tal-lang, a vámhivatal szóvivője. Moszkva azonban így is csak a teljes kínai forgalom három százalékát adja.

Container traffic on new Silk Road 11 February 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Mukran: A container is unloaded at the port of Mukran after the arrival of the first ship of a new "Silk Road" connection between China and Germany. The containers from Wuhan in China cover part of the route by water and are loaded back onto rail cars on the island of Rügen. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by Jens Büttner/picture alliance via Getty Images)
A teljes kínai külkereskedelmi forgalom visszaesett decemberben.
Fotó: Getty Images


A kereskedelmi kapcsolat különösen megerősödött, amióta a nemzetközi közösség szankciókat vezetett be Oroszország ellen az ukrajnai invázió miatt. Az Oroszországba irányuló kínai áruforgalom volumene hat egymást követő hónapban növekedett, Oroszország pedig tavaly megduplázta a vasúton Kínába szállított autógáz (LPG) mennyiségét, mivel a Kreml új piacokat keres a büntetőintézkedések miatt kieső európaiak helyett az energiaforrásai számára.

A legfőbb gyártó Gazprom előzetes adatai szerint legalább ötven százalékkal nőtt tavaly a Szibéria Ereje vezetéken Kínába szállított földgáz mennyisége. 

Orosz olajból Peking éves bázison tíz százalékkal többet importált az év első 11 hónapjában, a mennyiség megközelítette a 80 millió tonnát.

Many passengers at Beijingnan Railway Station/ China Passengers gather at Beijingnan Railway Station to use High-Speed Railway in Beijing on Jan. 8, 2023. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Ichiro Ohara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Százmilliók indulnak útnak a holdújév alatt, és viszik magukkal vidékre a vírust.
Fotó: Ichiro Ohara


A Reuters pénteki kínai vámadatokon alapuló számításai szerint decemberben Kína Oroszországgal folytatott kereskedelme dollárban kifejezve jelentősen lassult: a kivitel 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, ami messze elmarad a novemberi 17,9-től. 

Az Oroszországból származó még jobban visszaesett, a novemberi 28,5 százalék után 8,3-del nőtt csupán,

 mert a szigorú zéró tolerancia politikájának váratlan visszavonása után koronavírus-járvány söpört végig az országon, ami visszafogta a belső keresletet. A korlátozások feloldása azonban azt is jelenti, hogy az utasforgalom is a lehető leghamarabb újraindul a két ország között, és tovább mélyülhet a stratégiai együttműködés, hangsúlyozta Csang Han-huj, Kína moszkvai nagykövete.
Decemberben a globális kereslet visszaesése miatt nem csupán az orosz viszonylatban, hanem egészében is csökkent a kínai ami a világ második legnagyobb gazdaságának idei gazdasági fellendülését fenyegeti. A kivitel a novemberi 8,7 százalék után újabb 9,9-del esett vissza éves szinten; ez volt a legrosszabb 2020 februárja óta. Az import a novemberi 10,6 százalékot követően 7,5-del csökkent, de az export-és importadat is jobb az elemzői várakozásoknál, amelyek 10, illetve 9,8 százalékos visszaesést prognosztizáltak. 

A kínai külkereskedelmi többlet viszont rekordot jelentő 877,6 milliárd dollárra ugrott. (Egy dollár 366,2 forint.)

Fever Clinic In Dongguan DONGGUAN, CHINA - DECEMBER 20: Patients wait to see the doctors at a fever clinic of Dongguan People's Hospital on December 20, 2022 in Dongguan, Guangdong Province of China. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
A kínaiak nem adnak ki adatokat a napi fertőzésekről.
Fotó: Getty Images


Az import vártnál kisebb mértékű csökkenés megerősíti, hogy a korlátozások feloldása után lassan helyreáll a belföldi kereslet a következő hónapokban. Ez azonban nagyban függ attól, hogyan alakul a koronavírus-helyzet. Egy vezető kínai járványszakértő szerint arra számítanak, hogy a jelenlegi hullám csúcsa két-három hónapig tart, és a nagyvárosokból áthúzódik vidékre, ahol rosszabb az egészségügyi ellátás. A fertőzéshullámot az okozza vidéken, hogy a január 21-én kezdődő holdújévi ünnepségek alkalmával több száz millióan indulnak útnak – és viszik magukkal a vírust is. 

Eddig elsősorban a nagyvárosokra koncentráltunk. Ideje a vidéki területekre összepontosítani a figyelmet

 – idézte a Reuters Cseng Kuangot, a kínai járványügyi hivatal korábbi vezető szakértőjét. A hatóságok igyekeznek javítani a vidéki ellátást vírusellenes gyógyszerekkel, péntektől már hozzáférhető az országban a Merck által forgalmazott Molnupravir is.
A külkereskedelmi adatok arra is figyelmeztetnek, hogy a nyitás utáni kínai gazdasági talpra állás nem lesz olyan gyors, mint sokan remélték. A GDP-adatokat jövő héten hozzák nyilvánosságra, de a Reuters előrejelzése szerint azok azt mutatják majd, hogy a gazdaság csak 2,8 százalékkal bővült 2022-ben, ami a legalacsonyabb szint 1976 óta. A bővülés várhatóan az idén is csak 4,9 százalékos lesz, ami messze elmarad a koronavírus-járvány előtt megszokottól.