Zsinórban a második évet zárta tavaly csökkenő olajimporttal Kína, hiába talált magára a kereslet az év végén és hiába törölték el a járványvédelmi korlátozásokat decemberben az országban.

Busy Yangzhou Port in Jiangsu
Aerial photo shows the busy scene of the container terminal of Yangzhou Port in Yangzhou City, east China's Jiangsu Province, 10 January, 2023. (Photo by Meng Delong / ImagineChina / Imaginechina via AFP)
Fotó: Meng Delong / AFP

A teljes évet nézve 508,28 millió tonna, vagyis napi 10,17 millió hordó olaj érkezett az ázsiai országba tavaly, ami 0,9 százalékkal alacsonyabb a 2021-esnél és elmarad a napi 10.8 millió hordós 2020-as rekordtól is. Azonban a nyersanyag behozatala októbertől elkezdett magára találni, ennek fő oka szintén nem a belföldi keresletben, hanem a finomított termékek exportjának növekedésében keresendő. 

A decemberi olajimport így napi 11,3 millió hordóig kúszott fel, amely a harmadik legerősebb hónap volt a tavalyi évben és 4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. 

Kereskedők és elemzők szerint az állami finomítók a szaúdi olajárak csökkentését használták ki, míg a függetlenek a rendkívüli kedvezménnyel kapható iráni olajra vadásztak. A pénteken közzétett adatok jelzik, hogy az üzemanyagexport – benzin, dízel, kerozin – 7,7 millió tonnát tett ki decemberben, ami 2020 áprilisa óta a legmagasabb érték, és jelentős növekedés a novemberi 6,14 millió tonna után. Az év korábbi szakaszát jellemző exportkorlátozások miatt azonban a 2022-es kivitel 11 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2021-ben, és 53,69 millió tonnára rúgott – írja a Reuters.

A zéró-Covid politikája miatt gyengélkedő kínai gazdaság és az enyhe tél megmentette Európát az komolyabb következményeitől, és ez a kínai gázimportról szóló adatokon is látható, decemberben vezetéken és cseppfolyósított formában 10,28 millió tonna (14 milliárd köbméter) földgáz  érkezett az országba, 12 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. 

A tavalyi év egészében pedig 109,25 millió tonna  (149 milliárd köbméter) volt a kínai gázimport, ami 9,9 százalékos csökkenés.

Az újranyitás miatt elszabaduló járvány hatását jelezheti a réz behozatalának visszaesése is, decemberben 514,049 tonna érkezett e fémből az országba, 12,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az adat vélhetően nem csupán a járvány hatásait, de az építőipar lassulását is jelzi, így a gyenge belföldi és külföldi kereslet miatt több fémfeldolgozó is bezár a közelgő holdújév előtt, a szokásosnál hetekkel korábban.

A gazdaság visszaesésére utal a Caixin/Markit által közölt beszerzésimenedzser-index is, 

amely decemberben 49 pontra csökkent a novemberi 49,4 után, vagyis továbbra is a növekedést és csökkenést elválasztó 50 pontos határ alatt maradt. Ugyanakkor a decemberi 471,432 tonnás alumíniumexport a tavalyi éves értéket 6,6 millió tonnáig emelte, ami 2013 óta a legmagasabb érték.

Decemberben ugyanakkor meglódult a kínai szójaimport, amely 19 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, 10,56 millió tonnát téve ki. Ez 2021 júniusa óta nem látott mennyiség. A takarmányként valamint főzőolajként feldolgozott termény behozatala ugyanakkor tavaly összességében 91,08 millió tonnára rúgott, 5,6 százalékkal elmaradva a 2021-es értéktől.