A kínai gazdaság jövőre 4,7 százalékkal gyorsul, 2024-ben pedig 5 százalékkal fog bővülni – derül ki a Nikkei Asia közgazdászok körében végzett felméréséből. Az idei évre 3 százalékos emelkedést várnak, ami elmarad Peking 5,5 százalékos várakozásától, és 1976 óta a második legalacsonyabb növekedés, csak a 2020-as évé rosszabb még ennél is, akkor kezdett terjedni a koronavírus.

**CHINESE MAINLAND, HONG KONG, MACAU AND TAIWAN OUT** Citizens are shopping in Jianghan Road Walkway in Wuhan City, central China's Hubei Province, 24 December, 2022.
A fogyasztás felpörgése jót tesz a kínai gazdaságnak. 
Fotó: Zhang Chan / AFP

A szakértők a fellendülést a jövő év második negyedétől várják.

A közgazdászok úgy vélik, hogy a zéró-Covid-politika kivezetése miatt a január–március közötti időszakban a járvány rövid távon gazdasági zavarokat okoz majd, de tavasz elejétől a vírus terjedése lelassul, miközben a fogyasztás és a termelés egyre jobban felgyorsul. Ám az elemzők arról is beszéltek, hogy a távol-keleti óriás gazdaságát három további tényező veszélyezteti: 

az ingatlanpiaci válság, az visszaesése és a geopolitikai feszültségek.

Samy Chaar, a svájci Lombard Odier pénzintézet vezető közgazdásza szerint az Egyesült Államok és az öreg kontinens jövőre recesszióba süllyedhet, ami hátrányosan érintené az exportorientált kínai gazdaságot is. A Goldman Sachs vezető kínai közgazdásza, Hui San és csapata szerint jövőre az export csökkenése várhatóan 0,5 százalékponttal fogja vissza a növekedést.

Ennél is több fejfájást okoz az ingatlanpiaci válság: az ázsiai ország ingatlanszektora egykor a növekedés egyik fő pillére volt, azonban az elmúlt évben egyik válságból a másikba jutott. Mindez azért óriási probléma, mert a szegmens a kínai nagyjából negyedét termeli meg. A vezetés hitelekkel és egyéb kedvezményekkel igyekszik megmenteni az eladósodott szektort, ám a probléma orvoslása sok időt igényel.

Ehhez jön hozzá, hogy Peking és Washington egy sor kérdésben (emberi jogi helyzet Kínában, Tajvan, ujgurok, vámháború) áll vitában, és eltérően vélekednek az orosz–ukrán háborúról is, miközben Washington a kínai tech szektort támadja, különösen az ázsiai ország csipiparát. Azt még nem tudni, hogy az amerikai–kínai kereskedelmi háborúnak mi lesz az eredménye, de több cég átgondolja ellátási láncát, és termelésük egy részét kiszervezik Indiába vagy Vietnámba.

Jövőre nem fogunk ráismerni a kínai gazdaságra

A kínai gazdaság jövőre biztosan nem úgy fest, mint 2019-ben, a pandémia előtt. Az ingatlanpiactól és infrastruktúrától függő gazdasági modellt a CICC befektetési bank szerint olyan váltja fel, amelyben nagyobb szerepet kap a digitális és a zöldgazdaság. A digitális gazdaság kategóriájába tartoznak a kommunikációs berendezések, az információátvitel és a szoftverek.