Hosszú sorok várakoztak hétfőn a pekingi hivatalok előtt új útlevélért, miután vasárnaptól megszűntek a korlátozások, amelyek három éven keresztül megakadályozták az ország 1,4 milliárd lakosát abban, hogy külföldre utazzon.

(230108) -- SHANGHAI, Jan. 8, 2023 (Xinhua) -- Inbound passengers arrive at Shanghai Pudong International Airport in east China's Shanghai, Jan. 8, 2023. From Sunday, China starts managing COVID-19 with measures designed for combating Class B infectious diseases, instead of Class A infectious diseases.
Sokan utaznának, de a légi járatok száma egyelőre a töredéke a koronavírus-járvány előttinek 
Fotó: Ding Ting / AFP

A határok megnyitása az egyik utolsó lépés volt a korábbi szigorú zéró tolerancia politikája felszámolásában. Hiába akarnak azonban az emberek utazni, egyelőre kevés a repülőjárat, a CCTV állami televízió beszámolója szerint a Dél-Korea és Kína közötti közvetlen járatokra szinte minden jegy előre elkelt. 

A Flight Master adatai szerint vasárnap mindössze 242 nemzetközi járat indult vagy érkezett, 91 százalékkal kevesebb, mint ugyanezen a napon 2019-ben. Ráadásul több ország szigorított a beutazási feltételeken a kínaiak számára, hogy megakadályozza a vírus terjedését. Ez igaz többek között Dél-Koreára, a Korean Air emiatt egyelőre nem is tervezi a gépek számának növelését. 

A China News előrejelzése szerint a külföldi utasforgalom az idén csak a járvány előtti szint 30-40 százalékára tér vissza, a belföldi ennél jobban, 70-75 százalékra.

Tajvanon már az év elejétől tesztelik a Kínából érkezőket, és a hétfői adatok szerint majdnem 20 százalékuk bizonyult fertőzöttnek, ami jól mutatja, hogy a pandémia még mindig súlyos problémát okoz Kínában. Hivatalos pekingi adatok szerint a koronavírus eddig csupán 5272 halálos áldozatot követelt, ami a legalacsonyabb arány a világon, miközben szemtanúk beszámolói szerint a kórházak nem tudják fogadni a rengeteg beteget, a krematóriumok pedig nem győzik a munkát. 

Kína még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint is kevesebb esetet jelent a valóságosnál, nemzetközi járványszakértők úgy vélik, hogy az idén egymillió embert is megölhet a vírus az országban.

A man sitting on a suitcase next to signs pointing to Hong Kong at Shenzhen Bay Port on January 8, 2023 in Shenzhen, China. Hong Kong today resumes quarantine free travel with China, but still requiring travelers to produce a Negative PCR Covid Test Result and register for a crossing quote.
A holdújév ünnepe alatt mindenki – aki teheti – indul meglátogatni a családját
Fotó: Vernon Yuen / AFP

A befektetőket nem érdeklik ezek a sötét jóslatok, a kínai nyitás felpezsdítette a helyi és az ázsiai tőzsdéket is, mert a piacok a világ második legnagyobb gazdaságának gyors talpra állására számítanak. A kínai indexek az egymást követő hatodik kereskedési napot zárták nyereséggel, a hongkongiak hathavi, az ázsiaiak öthavi csúcsra ugrottak. Hétfőn a CSI300 0,8, a Shanghai Composite 0,6, a Hang Seng Index 1,9 százalékkal emelkedett, 

a jüan augusztus közepe óta nem látott szintre erősödött a dollárhoz képest. Az optimizmus kiterjedt az olajárra, a brent és a WTI is 1,9 százalékkal drágult.

Ralph Hamers, a UBS csoportvezető igazgatója a svájci bank Greater China című éves konferenciáján hétfőn meggyőződését fejezte ki, hogy a zéró tolerancia politikájának felszámolása jelentős hatással lesz a belföldi fogyasztásra.

Úgy gondoljuk, rengeteg jó lehetőség kínálkozik a kínai befektetések iránt elkötelezettek számára

– fogalmazott. Ahhoz azonban kell még némi idő, hogy a kínai fogyasztók ismét igazán költekezni kezdjenek. Derek Deng, a Bain & Company amerikai vezetési tanácsadó cég partnere a CNBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy a kiskereskedelmi forgalom a legjobb esetben a tavalyi első negyedév, a sanghaji lezárások előtt szintre tér vissza. A forgalom akkor 3,3 százalékkal emelkedett éves szinten, az év első felét tekintve azonban már 0,7 százalékkal csökkent. 

(230101) -- YUPING, Jan. 1, 2023 (Xinhua) -- People select goods at a supermarket in Yuping Dong Autonomous County of Tongren City, southwest China's Guizhou Province, Jan. 1, 2023.
A belső fogyasztás egyelőre visszafogott, eltelik némi idő, mire visszatér a megszokott szintre
Fotó: Hu Panxue / AFP

Deng szerint túlzott optimizmus lenne arra számítani, hogy ugyanazt látjuk majd, mint 2021-ben, amikor 12,5 százalékkal ugrott meg a kereskedelmi forgalom, mert a makrótényezők most kedvezőtlenebbek. A kínai háztartások vagyonának nagy része ingatlanban van lekötve, az egykor élénk piac azonban tavaly összeomlott. 

A kínai tőzsdeindexek tavaly négy év után először estek, és a motorjának számító is elkezdett zsugorodni az elmúlt hónapokban a globális kereslet visszaesése miatt.
Elemzők kritikus szemmel figyelik majd, hogy mi történik január 7. és február 15. között, a holdújévi ünnepek alatt. Hivatalos becslések szerint 2,1 milliárd utazásra számítanak, ami kétszerese lenne a tavalyinak, de csupán 70 százaléka a járvány előtti utolsó évinek, a 2019-esnek. Ebből az előrejelzések szerint csupán 10 százalék lesz az üdülés és az üzleti út, a többi családlátogatás. A nagyvárosok utcáin ugyan egyre több az ember, de inkább csak a fiatalabbak és középkorúak, az idősebbek egyelőre félnek a fertőzéstől.