A Japán és a közötti kapcsolatok mélyítésében állapodott meg Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára és Kisida Fumio japán miniszterelnök kedden Tokióban, közös közleményükben pedig kitértek az erősödő kínai–orosz katonai együttműködés miatti aggályaikra is.

Stoltenberg Japán NATO
Szorosabbra fűzné Japán és a NATO kapcsolatát Jens Stoltenberg és Kisida Fumio.
Fotó: Takashi Aoyama / AFP

Oroszország Ukrajna elleni támadása, valamint Moszkva és Peking növekvő katonai együttműködése a második világháború óta nem látott feszültségekhez vezetett – szögezték le a közleményben.

A főtitkár Kínával kapcsolatban azt mondta, Peking műveletei az ázsiai és csendes-óceáni térségben kihívást jelentenek, valamint azt is a kommunista állam szemére vetette, hogy hamis híreket terjeszt a NATO-val és az ukrajnai háborúval kapcsolatban, ám hozzátette, hogy mindezek ellenére sem tartják Kínát ellenséges hatalomnak.

A találkozót követően Stoltenberg Japánt a béke erős partnerének nevezte.

Hétfőn kezdődött látogatásának első állomásán, a Tokió északi részén lévő Iruma légi támaszponton Stoltenberg emellett kitért Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára is, leszögezve: az esetleges orosz győzelem nem pusztán az ukránok számára jelentene tragédiát, de az egész világ számára nagyon veszélyes üzenetet hordozna. Azt az üzenetet, hogy katonai erővel mindent el lehet érni. „Így az ukrajnai háború mindannyiunk számára fontos” – fogalmazott a norvég politikus.

Peking éberen figyel és tanul a leckéből, amely hatással lehet a jövőben hozott döntéseire. Ami Európában ma történik, holnap könnyen megtörténhet Kelet-Ázsiában

– jelentette ki a norvég politikus.

Stoltenberg hétfőn Dél-Koreában volt. Szöulban a nukleáris elrettentés fontosságáról beszélt.

Törökország aláírhatja Finnország NATO-csatlakozását

Ankara ugyanakkor továbbra sem támogatja Svédország csatlakozását. A két északi ország együtt jelentkezett a NATO-ba.