Nemzetközi gazdaság

Törökország aláírhatja Finnország NATO-csatlakozását

Ankara ugyanakkor továbbra sem támogatja Svédország csatlakozását. A két északi ország együtt jelentkezett a NATO-ba.

Recep Tayyip Erdogan török elnök jelezte, hogy országa engedélyezheti Finnország NATO-csatlakozását, ellentétben Svédországéval, amelyet Ankara provokációkra hivatkozva nem támogat – írta hétfőn a Yeni Safak című török kormánypárti napilap.

Flags,Of,Finland,And,Nato,,The,Largest,Defense,Alliance,In
NATO
Törökország aláírhatja Finnország NATO-csatlakozását.
Fotó: Shutterstock

Finnországot illetően más üzenetet adhatunk. Amikor ezt megtesszük, Svédország sokkot fog kapni

– fogalmazott az államfő vasárnap egy, az északnyugat-törökországi Vezirhanban tartott rendezvényen. Figyelmeztette Helsinkit, hogy nem szabad ugyanabba a hibába esnie, mint Stockholmnak.

Törökország és Svédország viszonya januárban elmérgesedett, miután a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet szimpatizánsainak egy csoportja olyan bábut lógatott fel Stockholmban egy lámpaoszlopra, amely Erdogant jelképezte, majd bő egy héttel később a stockholmi török nagykövetség közelében tartott tüntetésen egy iszlamofób párt dán vezetője elégette a muszlimok szent könyvét, a Koránt.

Erdogan január 23-án kijelentette: nyilvánvaló, hogy Svédország nem számíthat Törökország támogatására a NATO-csatlakozáshoz a „gyalázatos” Korán-égetés után.

A török államfő leszögezte, hogy ha Stockholm nem mutat tiszteletet a muszlimok hite iránt, Törökország nem fogja támogatni Svédország NATO-csatlakozását.

Ankara a svéd és a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának feltételeként a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított PKK ott élő tagjainak kiadatását követeli. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért.

A NATO-főtitkár szerint fontos a nukleáris elrettentés

Jens Stoltenberg Szöulban tartott beszédet. A főtitkára Észak-Koreáról és Ukrajnáról is beszélt.

 

Recep Tayyip Erdogan Törökország Svédország Ankara Finnország NATO
Kapcsolódó cikkek