Az ingatlanárak tavaly 18,7 százalékkal emelkedtek az előző évihez képest Portugáliában; ez a legnagyobb ugrás 1991 óta az ingatlanpiaci adatszolgáltató, a Confidencial Imobiliario statisztikája szerint. Az áremelkedés a növekvő külföldi kereslet következménye, mert egyre több embert csábít az országba a kellemes klíma, az alacsonyabb megélhetési költségek, valamint az úgynevezett aranyvízumprogram, amely a tartózkodási engedélyt ingatlanvásárláshoz köti – számolt be a Bloomberg. A költözni vágyókat az sem rettenti el, hogy az országot is elérte az energiaválság.

LISBON, PORTUGAL - DECEMBER 11: A view of Lisbon's street after the Moroccan football team beat Portugal in 2022 FIFA World Cup at Qatar on December 11, 2022, in Lisbon, Portugal.
Lisszabonban már nem lehet lakást vásárolni az aranyvízumprogram keretében.
Fotó: Adri Salido / Getty Images

A portugál statisztikai hivatal már tavaly áprilisi jelentésében arról számolt be, hogy a külföldiek hajlandók kétszer többet fizetni egy lisszaboni ingatlanért, mint a hazai vevők, és figyelmeztetett, hogy a nagy kereslet miatt egyre súlyosabb problémává válhat a lakhatási válság.
Ennek a válságnak immár a kellős közepén vannak a legtöbb portugál szerint. Az Expresso című napilap felméréséből kiderült, hogy 

a megkérdezettek több mint fele akarja, hogy a kormányzat vonja vissza a külföldi vásárlóknak nyújtott ösztönzőket, beleértve az aranyvízumprogramot is. 

Az utóbbi keretében 2022-ben 654 millió eurót fektettek be főleg amerikai és kínai vevők – 42 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. (Egy euró 396 forint.)
A Confidencial Imobiliario adatai szerint azonban 2022 végén negyedéves bázison még így is lassult az ingatlanár-emelkedés üteme. A negyedik negyedévben már csak 3,2 százalékos növekedést mértek, míg a harmadikban 3,7 százalékosat, a másodikban 5 százalékosat, az év első három hónapjában pedig 5,5 százalékosat.

City Porto (Oporto) at Rio Douro. The old town is listed as UNESCO world heritage. Portugal. Europe.
A főváros mellett Portó a külföldiek másik kedvence.
Fotó: Enrico Spanu / Getty Images

Az S&P Global Ratings január közepén kiadott előrejelzése szerint az idén már 4,4 százalékkal esni fognak a portugál ingatlanárak, igaz, a cég csupán 6,8 százalékos növekedéssel számolt 2022-ben. A csökkenés így is a legnagyobb arányú lesz a vizsgált 11 nyugat-európai ország között, a második helyen az Egyesült Királyság áll majd 3,5 százalékos visszaeséssel, míg az Ibériai-félsziget másik országában, Spanyolországban 2,5 százalékkal lesznek olcsóbbak idén az ingatlanok. 

Az elemzés szerint a nyugat-európai árak emelkedését idén és még jövőre is lelassítja a jelzáloghitelek gyors növekedése. Az árak csak csökkenni fognak, de nem zuhannak a legtöbb helyen ez alatt a két év alatt, ám „kevés vagy semmi esély sincs a gyors visszapattanásra 2025-ig”. A hitelminősítő szerint azonban vannak pozitív jelek is a kontinensen, így például a foglalkoztatás magas szintje és a bérek erőteljes növekedése. 

A jelenlegi bértrendek arra utalnak, hogy a háztartások vásárlóereje már 2024 elején helyreállhat

– fogalmaztak a jelentésben. 
Az ingatlanok iránti kereslet szabályozását egyébként már 2021-ben megkezdte a portugál kormány, azóta az aranyvízumprogram keretében nem vásárolhatnak külföldiek lakást a fővárosban és Portóban. A programot magát egyébként több mint egy évtizede indították azzal a céllal, hogy a 2011-es uniós mentőcsomag után helyrebillentsék az ország költségvetését, és eddig összesen 6,8 milliárd euró bevételt hozott.