Az előre becsültnél negyedével kevesebb migráns érkezett tavaly az Egyesült Királyságba a La Manche csatornán át, a 45 756 ember közül az utolsó kilencven két csónakkal karácsonykor ért partot, ők Franciaországból érkeztek – írja a Bloomberg. Legalábbis az ismert adatok szerint, amelyeket a kormány vasárnap osztott meg a közvéleménnyel. A védelmi tárca szerint azonban ez a szám véglegesnek tekinthető, szerintük a karácsonyt követő hét viharos időjárását látva aligha kockáztatta meg bárki is az átkelést. 

Migrants picked up at sea while attempting to cross the English Channel, are pictured on a UK Border Force patrol boat on arrival at the Marina in Dover, southeast England, on January 10, 2022. Last year, record numbers of more than 28,000 migrants who paid thousands of pounds to people traffickers arrived in the UK in often flimsy boats, according to analysis of Home Office data by the domestic Press Association news agency.
Ők már megérkeztek: migránsok a parti őrség gondjaira bízva.
Fotó: Ben Stansall / AFP

A migrációs hullám folyamatosan erősödik, a La Manche csatornán. 2018-ban még csak 764-en próbálkoztak, számuk 2019-ben 1900-ra, 2020-ban 8404-re, tavalyelőtt pedig 28 526-ra nőtt. Elhelyezésük, esetleges integrációjuk hatalmas teher a külföldiekből már nem kérő angoloknak. 

Az áprilisban induló költségvetési évre 3,5 milliárd fontos előirányzat szerepel a migránsválság kezelésére, 

ebből a legnagyobb tétel, 2,3 milliárd font az illegálisan érkezettek elszállásolására megy el. Az egyre feszültebb és a társadalmat egyre jobban megosztó bevándorlási helyzet enyhítésére, netán megoldására a 2022-es év három brit miniszterelnöke és három belügyminisztere is képtelen volt, bár ötletekben nem szenvedtek hiányt. 

Liz Truss kérészéletű kormányát és az őt követő Rishi Sunak vezette, jelenleg regnáló kabinetet egyaránt kiszolgáló, brit felmenőkkel egyébként nem rendelkező 

Suella Braverman belügyminiszter október 25-i beiktatásán arról beszélt, hogy nagy álma a migránsok Ruandába történő kitoloncolása, 

aminek egyébként a királyság legfelső bíróságának bírái nem látták jogi akadályát, míg ellene az egyház is tiltakozott. A terv megvalósítása azonban nem megy olyan egyszerűen. Bő egy évvel ezelőtt a Világgazdaság beszámolt arról, hogy egy titkos program keretében a migránsokat rögvest Albániába küldenék, s ott bírálnák el, mi legyen velük a továbbiakban. Hogy a tervből mi lett, mi nem, azt nem tudni, mindenesetre már kezdetek óta feltűnő hallgatás vette körül az amúgy diszkrét mederben folytatott kormányközi tárgyalásokat.

Lesbos,,Greece,,March,2,,2020:,Refugees,And,Migrants,Aboard,Reach Lesbos, Greece, March 2, 2020: Refugees and Migrants aboard reach the Greek Island of Lesbos after crossing on a dinghy the Aegean sea from Turkey
Európa az ígéret földje, a tengeri átkeléssel járó életveszélyt is vállalják a reményt vesztett emberek.
 Fotó: Ververidis Vasilis

Rishi Sunak miniszterelnök mindenesetre drákói szigort és azonnali kitoloncolást lehetővé tevő jogszabályok meghozását ígérte az idei évre. A lényeg, hogy aki illegálisan érkezett, az nem maradhat az Egyesült Királyság területén. Aztán hogy mi lesz, lesz-e zéró tolerancia, majd eldől. Előre tudatosítani kell az átkelést fontolgatókban, hogy Anglia nem fogadja szívesen őket. Sőt egyáltalán nem fogadja őket.

Rishi Sunak a menedékkérők ellátásán is szigorít, nem tölthetik a kérvényük elbírálásáig az időt szállodákban, 

ehelyett elhagyott üdülőtelepeken, kollégiumokban, laktanyákban keresnek nekik szállást. Múlt héten a Brexit menedzselésébe belebukott konzervatív párti Theresa May is hallatta hangját az ügyben, és valamennyi kiskapu bezárásának szükségességére hívta fel a törvényalkotók figyelmét.

A britek nemcsak a migránsokra vannak kiakadva, hanem a legálisan az országba érkező emberek számát is vissza akarják szorítani. Megnehezítenék a külföldi diákok házastársainak beutazását, mivel a tapasztalatok szerint ezzel sokan visszaélnek, továbbá a szakképzett dolgozókat foglalkoztató cégeket magasabb fizetésére köteleznék, hogy ne érje meg nekik az olcsó külföldi munkaerő foglalkoztatása.