Nemzetközi gazdaság

Albániába küldenék át az illegális migránsokat a britek

A terv a következő: az illegális migráns megérkezik a tengeren a Csatornán keresztül, hét napon belül Albániába repítik át, hogy ott bírálják el a kérelmét a menekültstátuszra.

Diszkréten folynak a tárgyalások Tiranában, és a brit kormány abban reménykedik, hogy hamarosan sikerül megegyezni az Egyesült Királyság partjaira érkező illegális migránsok Albániába szállításáról. 

A tervről, amely jelentős költségekkel járna a britek számára, de lassítaná a migránsok beáramlását, a Times napilap számolt be.

Fotó: BEN STANSALL / AFP

A külső menekültközpontok kialakítása nem új elképzelés, de a korábbi tárgyalások más országokkal nem vezettek sikerre, az albán vonal viszont, úgy fest, bejöhet. Az idő sürgeti a briteket, mert a tél közelte ellenére súlyosbodó problémával szembesülnek: múlt csütörtökön a kis vízi járművekkel a brit partokra érkező migránsok száma már napi rekordot döntött: 1175 embert regisztráltak, aztán kedden ezret.

A kormányzat korábban azzal kísérletezett, hogy megteremtette a jogi alapjait az érkező vízi járművek visszafordulásra kényszerítésére a brit vizekről, ezt azonban hamar kivitelezhetetlennek ítélték, mivel a parti őrségnek lehetetlenül szigorú feltételeket szabtak a beavatkozásra. Nem könnyíti meg a helyzetet a franciákkal állandósult elfajuló vita, pedig a szigetországban úgy gondolják, Franciaország meg tudná akadályozni az illegális forgalmat. 

Az offshore feldolgozás a legnagyobb reményünk most, mivel semmi más nem működik

mondta egy kormányhivatalnok a brit lapnak. Belügyminisztériumi források óvatosak, nem jósolnak gyors megegyezést, és úgy írják le a tárgyalásokat, hogy azok a korai szakaszban vannak írta a lap.  

Más kormányzati források optimistábbak. 

Úgy számolták egyébként, hogy a légi szállítás az 1500 mérföldre (2400 kilométerre) fekvő Albániába, és aztán az ellátás költségei migránsonként százezer fontra (43 millió forintra) rúgnának. Ez kétszer annyi, mint amennyibe Angliában és Walesben egy elítélt lakat mögött tartása kerül egy év alatt.   

A Times forrásai arról nem szolgáltak részletekkel, hogy működnének az offshore menekültközpontok. Mindenesetre a menekülteket a nemzetközi jogszabályok alapján nem lehet a központokba bezárni írta a lap. 

Dominic Raab miniszterelnök-helyettes a Times Radiónak megerősítette, hogy megoldást keresnek a Csatornán hajón érkező migránsok kérelmeinek külföldi feldolgozására, ami csökkentené az illegális bevándorlási útvonalak vonzerejét. 

Bocsássanak meg, hogy nincs kommentárom egyes országokról, ezeknek a megbeszéléseknek a jelentős része előzetes szakaszban van, sokkal többről van szó, mint egyetlen partnerről

tette hozzá. 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek