Justin Welby érsek a húsvéti prédikációjában kijelentette, hogy Krisztus feltámadása nem az az idő, amikor „feladatainkat alvállalkozásba adjuk”. Beszédében tűzszünetre is felszólított Ukrajnában, és a megélhetési költségek miatti aggodalmáról is beszélt - adta hírül a BBC. (A héten jelentek meg adatok a sajtóban arról, hogy jelentősen megugrott a hajélktalanok száma, illetve arról hogy a koronavírus miatt jelentősen megnőtt azok száma, akik nem kórházban vagy szeretetházakban hunynak el.- a szerk.)

Fotó: https://www.archbishopofcanterbury.org

A canterburyi katedrálisban húsvétvasárnapi beszédében Justin Welby elmondta, hogy "komoly etikai kérdések merültek fel a menedékkérők tengerentúlra való küldésével kapcsolatban".

Hozzátette:

A részletek a politikára és a politikusokra vonatkoznak. Az elvnek viszont ki kell állnia Isten ítéletét, de az nem lehetséges... És nem hordozhatja nemzeti felelősségünk súlyát, mint egy keresztény értékek által formált országét; mert felelősségeinket alvállalkozásba adni, még egy olyan országnak is, amelyik olyan jól akar teljesíteni, mint Ruanda, Isten természetének ellentéte, aki maga vállalta a felelősséget kudarcainkért.

A brit kormány szerint változásra van szükség ahhoz, hogy életeket védjenek meg az embercsempészektől. A héten bejelentett 120 millió fontos program keretében az Egyesült Királyság területére illegálisan belépő személyeket a kelet-afrikai országba szállítják, ahol kérvényezhetik letelepedési jogukat.

Nagy-Britannia a menedékkérők tízezreit telepítheti Ruandába egy új partnerség keretében – mondta Boris Johnson miniszterelnök csütörtökön, amikor felvázolta a Csatorna-alagúton átívelő migrációs probléma megoldását célzó intézkedéseket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága határozottan ellenzi az illegális határátlépők áttelepítéséről szóló brit-ruandai egyezséget. A háborúk, konfliktusok és üldöztetések elől menekülő emberek együttérzést és könyörületet érdemelnek. Nem szabad áruként kereskedni velük, és külföldre átszállítani őket, hogy ott foglalkozzanak velük - mondta Gillian Triggs, a szervezet menekültek nemzetközi védelmi kérdéseiben illetékes vezető helyettes.

Széleskörű ellenállásba ütközött, több mint 160 jótékonysági szervezet és kampánycsoport sürgette a minisztereket, hogy hagyják abba az általuk "kegyetlen" politikát. Az ellenzéki pártok és egyes konzervatívok is bírálták.

Hogyan fog működni a ruandai menekültügyi rendszer?

Csütörtökön az Egyesült Királyság és Ruanda új megállapodást mutatott be, amelynek értelmében egyes menedékkérők egyirányú jegyet kapnak a kelet-afrikai országba.

A BBC összeszedte, hogy mit tudunk eddig a tervezett rendszerről:

  • A program elsősorban az Egyesült Királyságba kishajókon vagy teherautókon illegálisan érkező egyedülálló férfiakra fog összpontosítani
  • Azok az emberek, akik január 1-je óta érkeztek az Egyesült Királyságba ilyen módon, Ruandába küldhetők, ahol feldolgozzák menedékkérelmüket
  • Amíg követeléseiket elbírálják, szállást és támogatást kapnak, és bármikor szabadon ki- és kijöhetnek a szállásukról.
  • Az Egyesült Királyság kormánya szerint azok, akiknek elfogadják a menedékjog iránti kérelmét, segítenének egy "új élet" felépítésében Ruandában
  • Azok, akiknek a keresetét Angliában elutasítják, lehetőséget kapnak arra, hogy kérelmet nyújtsanak be a Ruandában maradásért, vagy költöztessék őket származási országukba vagy egy másik olyan országba, ahol joguk van a tartózkodásra.
  • A brit kormány szerint az első menedékkérőket heteken belül Ruandába szállíthatják