Nemzetközi gazdaság

Ukrán drónt lőtt le Szevasztopolnál az orosz légierő

A Krímet Oroszország 2014-ben annektálta. Ukrajna nem mondott le a Szevasztopol-központú félsziget visszaszerzéséről sem.

Orosz légvédelmi rendszerek lelőttek egy ellenséges drónt Szevasztopol egyik kikötője felett – írta meg a Szevasztopoli Régió kormányzója, Mihail Razvozsajev hétfői Telegram-bejegyzése alapján a TASZSZ orosz hírügynökség.

UKRAINE WAR
Szevasztopol drón
Fotó: Hans Lucas via AFP

A légvédelmi rendszerek lelőttek egy pilóta nélküli légi járművet egy szevasztopoli kikötő felett. Az eset nem okozott fennakadást, minden a normál üzemmenet szerint működik tovább

– számolt be róla a politikus.

A Krím-félszigeten található, több mint félmillió lakosú Szevasztopolt, ahol az orosz Fekete-tengeri flotta főhadiszállása található, az elmúlt hónapokban több dróntámadás is érte.

Szevasztopol az ellopott ukrán gabona legfőbb csempészkikötője

Az orosz kikötővárosból az idei aratási szezonban 15-ször annyi gabona áramlott ki, mint tavaly.

Az orosz beszámolók szerint az ukrán hadsereg legutóbb január 7-én hajtott végre dróntámadást Szevasztopol ellen. Ráadásul a Kreml szerint az a támadás arra az időszakra esett, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította az orosz hadsereget, hogy a Moszkva által továbbra is csak különleges katonai műveletnek nevezett akcióban, az ortodox karácsony miatt, teljes fegyverszünetet tartsanak.

A tűzszünetet valószínűleg egyik fél sem tartotta be maradéktalanul. Moszkva szerint az ukránok, Kijev szerint az oroszok lőttek a fegyvernyugvás ideje alatt.

Feltették azt a két kérdést, amire már minden orosz és fehérorosz sportoló gondolt az elmúlt egy évben

Ebben az évben valószínűleg pályára léphetnek Wimbledonban az orosz és fehérorosz teniszezők, akiket tavaly eltiltottak a versenytől. A legjobb fehérorosz játékos, Arina Szabalenka szerint semmi értelme sincs annak, hogy őket büntetik, mert mindannyian békét akarnak.

 

Drón háború Ukrajna Oroszország Vlagyimir Putyin Krím Szevasztopol
Kapcsolódó cikkek