Szlovákiában véget ért az ingatlanpiaci árvágta. Az ősz folyamán szinte valamennyi régióban, ha minimális mértékben is, csökkentek a lakásárak a nyári csúcshoz viszonyítva – derül ki a Nehnutelnosti ingatlanportál adataiból. 

Kosice,,Slovakia,-,March,25,,2017,-,The,Historic,City
Fotó: Shutterstock

Például a kétszobás panellakások piacán az árcsökkenés nulla és 7 százalék közötti, ami nagy különbség ahhoz képest, hogy 2022 második negyedévében a lakóingatlanok ára még 6,4 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva. Két konkrét példa: az ország második legnagyobb városában, Kassán a kétszobás lakások átlagára 170 ezer euróról 160 ezerre mérrséklődött, Besztercebánya megyeszékhelyen pedig 180 ezerről egyenesen 160 ezerre. 

Másképpen fogalmazva, decemberben a lakások országos négyzetméterenkénti átlagára 2768 euró volt, novemberben pedig 2791 euró, a csúcson, a második negyedévben pedig 2971 euró volt az idevágó mutató. 

A 2022 második felében regisztrált megtorpanás nem azt jelenti, hogy a piac visszatér a korábbi árszinthez, ugyanis 2021 és 2022 második negyedéve között egyenesen 25,5 százalékos árugrást könyvelt el a piac.

Az évek óta tartó erőteljes drágulás miatt a szlovák eleve túlértékelt, árszintje messze meghaladja a lakosság tényleges vásárlóerejét. A Szlovák Nemzeti Bank tanulmánya szerint tavaly ősszel 

egy négyzetméternyi lakóterület 612 euróval került többe a gazdaságilag indokoltnál.

Elfogyott a kereslet

A piac lehűlését az okozta, hogy egyszerűen elfogyott a lakosság pénze. Egyrészt a 15 százalékot meghaladó másrészt a jelzáloghitelek drágulása miatt. Tavaly novemberben az újonnan folyósított jelzáloghitelek átlagos kamata már 2,91 százalékra kúszott fel (ilyen szinten utoljára 2015 őszén volt), miközben 2021 novemberében az átlagos kamat még csupán 0,87 százalék volt. 

Marián Búlik, az OVB Holding pénzügyi szolgáltató elemzője szerint az év vége felé 4 százalék fölé kúszhat az átlagos kamat, ami reálisnak tűnik, mivel már most januárban a hároméves futamidejű jelzáloghitelek kamata rendre 3 százaléknál vagy afelett kezdődik. 

A hitelkamatok tavaly februárban kezdtek felfelé kúszni, s az ingatlanvásárlók azonnal reagáltak. Csak februárban 2 milliárd euró feletti jelzáloghitelt igényeltek, és márciusban a csúcsot jelentő 3 milliárdon állt meg a mutató. A hitelfelvételi kedv miatt Szlovákiában a lakosság már több kölcsönt halmozott fel, mint amekkora banki megtakarítása van. 

A magasabb kamatok azonban fékezőleg hatnak, tavaly novemberben már csupán 960 millió euró új jelzáloghitelt vettek fel. Végezetül a Szlovák Nemzeti Bank is behúzta a kéziféket: januártól a 40 év felettiek számára csökkenti a felvehető jelzálog összegének nagyságát. Eddig az ügyfél éves nettó fizetésének nyolcszorosát vehette fel jelzálog formájában, januártól 40 év felett minden egyes év csökkenti a felső határát, például egy 44 éves ügyfél már csupán éves bérének hétszeresét veheti fel.

Nem enyhül az inflációs nyomás Szlovákiában, új csúcsra pörögtek az árak

Az inflációt elsősorban az élelmiszerárak folyamatos növekedése hajtja, éves szinten már 29 százalékos a drágulás mértéke.

Kongatja a vészharangot a hitelminősítő: recesszióba kerülhet a német, az olasz és a szlovák gazdaság is

Eléggé elkeserítő képet vázolt fel az euróövezet számára a Moody’s, a zóna országainak 60 százaléka kerülhet recesszióba a hitelminősítő szerint.