A megújuló energiaforrásokat úri huncutkodásnak, a fenyegető klímaváltozást egyszerű blöffnek minősítő Donald Trump bukásával elérkezett a felvilágosodás kora az amerikai energetikában. Washington a zöldfordulatot pártoló Joe Biden elnök vezényletével számolatlanul önti a dollármilliárdokat a megújuló energiaforrások használatának növelését célzó beruházásokra, klímavédelmi projektekre. 

US President Joe Biden sits at the wheel of a Cadillac Lyriq electric vehicle as he visits the 2022 North American International Auto Show in Detroit, Michigan, on September 14, 2022. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Joe Biden elnök egy Cadillac Lyriq elektromos SUV volánja mögött. 
Fotó: Mandel Ngan

Ennek meg is látszik az eredménye, az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatala (EIA) szerint ugyanis folyamatosan nőnek az ország zöldáramtermelő kapacitásai, s az új létesítmények üzembe állásával csökkenthető a szenes és a földgáztüzelésű erőművek áramtermelése. Az EIA előrejelzése szerint az idén a szél- és együttesen a teljes amerikai villamosenergia-termelés 16 százalékát fogja adni, ami 2 százalékpontos bővülés a 2022-es évhez képest, s a 2018-as részesedés duplájának felel meg. Ezzel párhuzamosan 

a szén részaránya az áramtermelésben a tavalyi húszról 18 százalékra mérséklődik, míg a gázos erőműveké 39-ről 38 százalékra csökken, 

majd 2024-ben újabb 1 százalékponttal zsugorodik. A megújulók előretörése látványos az energiamixben, a naperőművek kapacitása 2017-hez képest háromszorosára, 74 gigawattra nőtt. Ugyanezen időszakban a szélenergia hasznosítása 60 százalékkal nőtt, és 143 gigawattórás összteljesítményt képvisel. 

A zöldátállás folyamata rendkívül gyorsan halad előre: az információs hivatalhoz beérkezett adatok szerint a 2024 végére 83 százalékkal, azaz 63 gigawattal nő a naperőművek összkapacitása, miután a gáláns kormányzati adótámogatások, valamint a tömegtermelés miatt egyre olcsóbban hozzáférhető napelemek beruházási boomot indítottak Amerika-szerte, főként a napsütéses Kalifornia és Texas államban. 

 

A napelemekkel termelt áram részaránya a tavalyi 3 százalékról az idei év végére 5, majd jövő év végére 6 százalékra nő a világ Kína mögött második legnagyobb energiafogyasztó országában. A szélenergia esetében a tavalyi 11 százalékos részesedés minimálisan változhat az idén, a jövő év végéig átadandó 12 gigawattnyi pluszteljesítmény révén a szél szerepe 12 százalékosra nőhet az áramtermelésben. Az EIA szakértői szerint 

a megújulók térnyerésének egyértelmű vesztese a szén, 

amelynek részaránya az idén 2 százalékponttal, 18 százalékra, jövőre pedig 17 százalékra esik vissza. A földgáz ára kedvezőbben alakul középtávon, ez is a szén erőművi felhasználása ellen szól, ahogy a fokozottabb károsanyag-kibocsátás is. A megújulók előretörése a hálózatról töltött elektromos autók karbonlábnyomának méretét is csökkenti, hiszen egyre zöldebb árammal töltik fel az akkumulátoraikat. 

És van még egy fontos szempont: a levegő minőségének javulását is elősegíti az átállás. Az Amerikai Tüdőgyógyászok Szövetségének adatai szerint 

az ország a 2020 és 2050 közötti időszakban 1200 milliárd dollárnyi közegészségügyi kiadástól mentesülne csak azzal, hogy a fosszilis üzemanyagot égető új autók értékesítését 2035-től, a teherautókét pedig 2040-től betiltják, 

ahogy a menetrend előírja. Biden elnök 2030-ra az újautó-értékesítésekben már 50 százalékos villanyautó-arányt szeretne látni. A megtakarítás volumene az évek haladtával egyre nő, 2030-ban 27,6 milliárd dollárra, 2050-ben pedig 62,4 milliárd dollárra becsülik a társadalom által megtakarított és másra költhető összeget. Emellett elkerülhető lesz 110 ezer ember idő előtti halála, 3 millió asztmás megbetegedés és több mint 1,3 millió munkanap kiesése. 

A solar panel range is seen in what was once a field used for agriculture, in California's drought-stricken Central Valley near Huron, California, on July 23, 2021. - In the valleys of central California, the search for water has turned into an all-out obsession as the region suffers through a drought that could threaten the US food supply.Residents have watched with dismay as verdant fields have turned into brown, dusty plains, leaving shriveled trees, dying plants and exasperated farmers. (Photo by Robyn Beck / AFP)
A napenergia hasznosítását az amerikaiak 84 százaléka támogatja.
Fotó: Robyn Beck

Mindehhez társadalmi összefogásra és politikai egyetértésre lesz szükség. A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos pártpolitikai megosztottságtól függetlenül az amerikaiak többsége támogatja a villanyautók elterjedését és a napenergia fokozott hasznosítását. A napfarmok építését 84, a szélerőművekét 73 százalék támogatja. 

A republikánusok körében 10-10 százalékponttal alacsonyabb, a demokratáknál csaknem ugyanennyivel magasabb a támogatók aránya. Az átlagtól való eltérés a közvélemény-kutatók szerint a szemellenzős Trump-hívek táborának tudható be.