A külföldön dolgozók hazautalásai, valamint a korábban külföldi munkavállalással megszerzett jellegű ellátmányok utalásai folyamatos devizabevételt jelentenek a nyugat-balkáni országokban. Szerbiát szokták példaként emlegetni, mert ott éves szinten, 

GDP-arányosan 7-8 százalékot tesznek ki az ilyen bevételek. 

BELGRÁD
Additional measures against Covid-19 in Serbia BELGRADE, SERBIA - MARCH 06: A general view from the city center after additional measures against the novel coronavirus (Covid-19) enter in force, on March 06, 2021 in Belgrade, Serbia. New additional measures entered into force in the country as the pandemic situation worsened. Only food markets, pharmacies and gas stations were allowed to work at the weekend, and it was decided to switch to distance learning in high schools as of March 8. Milos Miskov / Anadolu Agency (Photo by Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Milos Miskov

Valójában azonban a térség országai között Szerbia sereghajtónak számít az arányokat figyelembe véve. Koszovóba utalják a legtöbb pénzt külföldről, ezek az utalások elérik a 18 százalékát. Montenegróban ez az arány 13,5, Bosznia-Hercegovinában 10,5, Albániában 9,4, Észak-Macedóniában pedig 3,5 százalék. Ezek a 2021-es adatok, a tavalyiakra ugyanis még várni kell, de az elsődleges becslések szerint az arányok nem sokat változtak, az összegek nőttek kicsivel, ahogyan a GDP is a térség országaiban. 
Sokan a kormányokat kritizálják, hogy a téves gazdaságpolitika eredménye, ha sokan külföldön kénytelenek tartósa, vagy ideiglenesen munkát vállalni. 

Szakemberek szerint viszont az egyik legrosszabb forgatókönyv, ami ezekkel a gazdaságokkal történhet, az, hogy mindenki azonnal visszatér az országba.

A hazautalások drasztikusan lecsökkennének, miközben a hazatérők számára a saját országukban nincsenek meg a feltételek az egyenlő életminőséghez és a szükséges jövedelemszint realizálásához. 

Az viszont kedvező lenne, ha egyesek az ott szerzett tőkével és tapasztalatokkal hazatérnének, és otthon vállalkozóként járulnának hozzá a gazdaság bővüléséhez. 

2021-ben 3,635 milliárd euró volt a Szerbiába beáramló hazautalások összege, 2020-hoz képest 514,5 millióval, azaz 16,5 százalékkal, a járvány előtti évhez képest pedig 119,3 millió euróval nőtt a Szerb Nemzeti Bank (NBS) adatai alapján. 2022 első hat hónapján 

a mintegy hatmilliós országban egymillió polgár részesült külföldről eredő forrásokból, átutalásokból, 2,1 milliárd euró értékben, ami azt vetíti előre, hogy tavaly az ilyen átutalások meghaladhatták a 4 milliárd eurós nagyságrendet. 

A legtöbb átutalás Németországból érkezik, utána következik Svájc, Ausztria, majd az USA. 
Érdekes megjegyezni, hogy annak ellenére, hogy közismerten rengeteg török vendégmunkás dolgozik Nyugat-Európában, Törökország GDP-jének csupán a 0,1 százalékát teszik ki ezek a külföldi utalások. Az EU-s tagország Horvátországba viszont majdnem ugyanakkora arányban utalnak külföldről pénzt a családtagok, mint Szerbiába, egészen pontosan a GDP 7,3 százalékát.