A szórakoztatóipar bálványai nem panaszkodhatnak a keresetükre a Forbes hétfőn közzétett, tíz legjobban fizetett sztárt taglaló listája szerint, ugyanakkor meglepő lehet az élmezőnyben szereplők kiléte, hiszen az ő munkásságuk csúcspontja nem 2022-re tehető. Azonban a teljes életművek piacra dobása az elmúlt években több öregedő sztár számára hozott rendkívüli összegeket, és ha a Pink Floyd tagjai képesek lettek volna a nézeteltéréseik rendezésére, alighanem ők állnának a dobogó csúcsán.

British singer Phil Collins (C) performs on stage during "The last domino" tour of the British rock band Genesis with English musicians and partners Tony Banks (L) and Mike Rutherford (R), at the Paris La Defense Arena, in Nanterre, northeastern France, on March 16, 2022.
Fotó: AFP

Mivel azonban Roger Waters és Dave Gilmour nincs beszélő viszonyban, az első helyet tavaly a Genesis szerezte meg, miután szeptemberben 300 millió dollárt kaptak zenéik jogaikért a Concord Music Grouptól. Azonban mivel a Forbes levonja a költségeket a bevételekből, a Genesis tavalyi keresetét 230 millió dollárra tette a lap, noha a 300 milliós üzletet még turnébevételek is kiegészítették.

A második helyen álló Sting népszerűsége szintén nem tavaly érte el a csúcsát, és az ő szerzői jogai – beleértve a The Police-nál folytatott, majd a későbbi szólókarrierjét – szintén 300 millió dollárt értek. A vevő a Universal Music Group volt, és a zenésznél 210 millió dollár maradt a számítások szerint.

RESTRICTED TO EDITORIAL USEBritish singer Sting, accompanied by a symphony orchestra and band, conducted by Sarah Hicks performs during the 45th Montreux Jazz Festival on July 11, 2011 in Montreux. The music festival will last until July 16, 2011. AFP PHOTO/ FABRICE COFFRINI
Fotó: AFP

A harmadik helyen a tavalyi listán is helyt kapó színész, rendező, író és még ki tudja miféle szerepekben tündöklő Tyler Perry következik 175 milliós bevétellel, köszönhetően filmjei streamingjogainak, műsorainak a Black Entertainment Television csatornán és más forrásoknak. 

Ő az egyetlen dollármilliárdos a listán.

A negyedik helyen a tavalyi rangsorra is felkerülő South Park-alkotók, Trey Parker és Matt Stone következnek 160 millió dollárral, leginkább évekkel ezelőtt szerződéseiknek és a Book of Mormon musicalnak köszönhetően, megelőzve az utánuk következő Simpson család készítőit. James L. Brooks és Matt Groening ugyanis évi 105 millió dollárt kapott egy 2019-es, a sorozat mind a 30 évadát a Disney+-ra vivő ügylet eredményeként.

Nem sokkal előzték meg a tavaly 100 milliót kereső Brad Pittet, aki tavaly eladta a részesedését a Plan B filmgyártással foglalkozó cégben. Utána 98 millió dollárral következik a hetedik helyen a Rolling Stones, amely a jogdíjakkal és turnébevételekkel kaszált ennyit tavaly a Forbes szerint.

A nyolcadik James Cameron, aki az Avatar második részének köszönhetően kaszírozott 95 milliót tavaly, és aki így a három legtöbb bevételt hozó filmet rendezte. Taylor Swift, szemben a listán szereplő más zenészekkel, talán most van pályafutása csúcsán, ám ez csak a kilencedik helyre volt elég, 92 millió dolláros bevétel mellett. Mivel azonban legfrissebb turnéja csak novemberben kezdődött, és  még az idén is folytatódik, valószínűleg a 2023-as listán is helyet kap.

A lista tizedik helyén Bad Bunny található, akinek az elmúlt év 88 milliót hozott és a Puerto Ricó-i rapper az egyetlen új szereplő a Forbes szórakoztatóipari listáján. Tavaly két turnéra is indult, Brad Pitt-tel szerepelt közös filmben és olyan márkákkal működött együtt, mint a Corona, a Cheetos vagy az Adidas.