Az év első hónapja hagyományosan sokan elmaradnak az Egyesült Királyságban az alapvető kifizetések teljesítésével, így a jelzálog- és banki hitelek, hitelkártya adósságok törlesztésével és a lakbérfizetéssel. A Wich? brit fogyasztói érdekvédelmi csoport jelentése szerint az érintett háztartások száma az idén a decemberihez képest 400 ezerrel, 3,2 millióra ugrott, ami hasonló az előző években tapasztalt szinthez.

Energy Price Rises Leave Elderly With Fuel Debts BRISTOL, ENGLAND - OCTOBER 06:  In this photo illustration, an elderly man holds cash in his hands as he warms himself in front of a fire on October 6, 2011 in Bristol, England. Energy price rises and an increase in the cost of living has resulted in more people, including the elderly, with energy debts with a reported rise of a quarter for electricity and a fifth for gas bills.   (Photo by Matt Cardy/Getty Images)
Fotó: Matt Cardy


A kétezer ember megkérdezésével készült havi felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók majdnem 59 százaléka rákényszerült legalább egyféle pénzügyi módosításra, például 

bizonyos holmijainak az eladására, a fogyasztás visszafogására vagy arra, hogy hozzányúljon a megtakarításaihoz. 

Ez az arány azonban javulás a szeptemberi, csúcsot jelentő 65 százalékhoz képest.
Ennek ellenére tavaly 27-ről 38 százalékra emelkedett azoknak a háztartásoknak az aránya, amelyek kevesebbet költöttek a számlákra, a lakhatási költségekre, gyógyszerre és élelmiszerre.
Rocio Concha, a szervezet politikai igazgatója szerint a friss adatok is azt mutatják, hogy a brit fogyasztóknak az idén még a korábbinál is több támogatásra van szükségük. Mivel a megélhetési válság továbbra is sújtja a háztartások pénzügyeit, arra kérjük az olyan alapvető ágazatokban működő vállalkozásokat, mint az élelmiszer, energia és internetszolgáltatás, hogy tegyenek többet az ügyfelek érdekében, és kerüljék a szükségtelen vagy tisztességtelen költség- és díjemeléseket – idézte a szavait a Sky News internetes oldala.

South London Snow
Residential properties after low temperatures and overnight snowfall on south London homes on Ruskin Park in SE24, on 12th December 2022, in London, England. (Photo by Richard Baker / In Pictures via Getty Images)
Fotó: Richard Baker

A nyomás valóban fokozódik a brit háztartásokon, hiszen a vízdíjak az idén 7,5 százalékkal emelkednek, ami két évtizede a legnagyobb mértékű emelés, és átlagos fogyasztás esetén napi 1,23, egy évben pedig 448 fontos kiadást jelent. (Egy font 435,6 forint.)
 

A megélhetési válság és a magas miatt nyolc hónapja tart a sztrájkhullám az országban, ami a CEBR gazdasági elemző intézet becslése szerint legalább 1,4 milliárd fontos kiesést okozott a gazdaságnak. 

Bár a közalkalmazottak munkabeszüntetései megnehezítik az emberek életét, a Sky News felmérése szerint a britek körében novemberi 35 százalékról 37 százalékra nőtt a szakszervezeteket támogatók aránya. A nagy többség egyetért azzal, hogy a közalkalmazottak ezzel az eszközzel próbálnak az inflációval lépést tartó béremelést kicsikarni. Különösen a kórházi ápolókkal és a mentősökkel éreznek együtt.