Harmadik napja nem találják a munkatársai Bao Fan milliárdost, Kína egyik vezető befektetési bankárát, a China Renaissance bank elnök-vezérigazgatóját.

Key Speakers At The WSJDLive Global Technology Conference
Fotó: Getty Images

Bao Fan, aki fő részvényese a banknak, kulcsfigura a kínai technológiai szektorban is, több internetes startup felemelkedésében játszott szerepet. A 2005-ben alapított csoport jó néhány hazai internetes óriás részvénykibocsátását szervezte, köztük volt a vezető e-kereskedelmi vállalattá alakult JD.com is. Bao menedzselte a Didi fuvarmegosztó és riválisa, a Kuaidi Dache emlékezetes 2015-ös egyesülését is. A pénzintézet nemzetközi, több mint 700 alkalmazottja van, irodái Pekingben, Sanghajban, Hongkongban, Szingapúrban és New Yorkban.

A bank még csütörtökön annyit közölt, hogy a vállalat nem tud kapcsolatba lépni Bao úrral. A hitelintézet részvénye azonnal 50 százalékot zuhant a hongkongi tőzsdén, majd 30 százalékos veszteség körül állapodott meg. Bao kulcsember a cégnél, a hiányát a árfolyama minden bizonnyal hosszabb távra is megérezné.

A bankár eltűnése azonnal spekulációt indított el, nem azt jelzi-e, hogy a hatóságok ismét lecsapnak a pénzügyi szektorra annak a jegyében, hogy Hszi Csin-ping elnök folytatja a korrupció elleni hosszú hadjáratot.

Vang Ven-bin külügyminisztériumi szóvivő a Bao eltűnését firtató kérdésre azt válaszolta, hogy nincs birtokában releváns információ, de elmodnhatom, hogy Kína jogállam. „A kínai kormány a törvénnyel összhangban megvédi polgárai legitim jogait” – tette hozzá.

A spekulációt ugyanakkor az is hajtja, hogy 

nem lenne az első eset, hogy egy nagyon gazdag üzletembert lekapcsolnak. 

Hsziao Csian-hua dúsgazdag kínai–kanadai üzletembert 2017-ben tartóztatták le, és múlt augusztusban kapott korrupcióért 13 éves börtönbüntetést. Az üzletembert, aki kapcsolatokat ápolt kommunista csúcsvezetőkel, állítólag hongkongi szállodai szobájából rabolták el civilruhás pekingi rendőrök – írta a The Guardian.

A Caixin hírportál szerint a China Renaissance elnökét, Cung Lint tavaly szeptemberben őrizetbe vették, az állami ICBC bank lízingcégénél folyó vizsgálattal összefüggésben.