Az önvezető autókhoz érzékelőket gyártó Hesai Group amerikai letéti jegyeinek (ADR) a Nasdaqra való csütörtöki bevezetésével háromra nőtt azon kínai cégek száma, amelyek december közepe óta megjelentek a tengerentúli technológiai börzén – közölte pénteken a kínai Wind Information pénzügyi adatszolgáltató. A decemberi cezúra nem önkényes, ugyanis akkor enyhült jelentősen az Egyesült Államokban a kínai vállalatokat fenyegető tőzsdei kivezetés kockázata. A Hesait mindenesetre hamar megkedvelték a befektetők, már az első napon 11 százalékot erősödött az árfolyama. 

Rostov-on-don,/,Russia,-,November,21,2019:,Nasdaq,Logo,On
ROSTOV-ON-DON / RUSSIA - November 21 2019: Nasdaq logo on mobile phone screen. Nasdaq is an American stock exchange.
Fotó: Shuttertock

A nyilvános kibocsátással (IPO) a vállalat mintegy 190 millió dollárnyi forrást gyűjtött, ami meghaladta a várakozásokat, és a DiDi Global fuvarmegosztó óriáscég 2021 júniusában lebonyolított rossz emlékű IPO-ja óta – amikor 4,4 milliárd dollárt gyűjtöttek be – ez volt az egyik legnagyobb kaliberű kínai kibocsátás Amerikában.

Apropó, DiDi: emlékezetes, hogy a  vállalat IPO-ját követően néhány nappal személyes adatokkal való visszaélés miatt Kínában elrendelték a cég kiberbiztonsági felülvizsgálatát, zárolták az appjaik hozzáférhetőségét, és egy év múlva el is távolították az amerikai tőzsdéről.

Ettől az esettől datálható az amerikai hatóságok és befektetők fokozott gyanakvása a kínai vállalatok irányába, hiszen 70 milliárd dollár égett el a botrány során.

A skandalum mérföldkőjellegét jól érzékelteti, hogy a DiDi bukása óta mindössze hat kínai cég merészkedett a Wall Streetre a Wind Information kimutatása szerint. Ezek közül a legjelentősebb a LianBio biotechnológiai vállalat volt, amelynek a részvényei 334,5 millió dollár értékben keltek el 2021 novemberében.

A kínai IPO-aszály azonban a vége felé közelít, ahogy a vállalatok kezdik megérteni az új kínai és amerikai szabályokat.

Peking például elrendelte, hogy azoknak a potenciális kibocsátóknak, amelyek több mint 1 millió felhasználó személyes adatait kezelik, a tengerentúli tőzsdére lépés előtt kiberbiztonsági felülvizsgálaton kell átesniük, ami jelentősen csökkenti a DiDiéhez hasonló fiaskó kockázatát.

Amerikai oldalról pedig a tőzsdei vállalatok könyvvizsgálatát felügyelő testület (PCAOB) nyugtatta meg a piacot december közepén megjelent közleményével, amely szerint teljes körű hozzáférést kapott az Egyesült Államokban jegyzett a kínai cégek könyvvizsgálati munkadokumentumaihoz, így 

elhárult annak a veszélye, hogy a kínai vállalatokat emiatt kelljen kitessékelni az amerikai börzékről.

A bejelentést követően a QuantaSing online felnőttképzési vállalat volt az első fecske, amely szerencsét próbált a Wall Streeten 40,6 millió dolláros bevételt hozó IPO-jával – derül ki a Wind adataiból.
A QuantaSinget az idén a Structure Therapeutics biotechnológiai vállalat követte, azután jött a Hesai.

A három cég közül egyedül QuantaSing vett részt kínai kiberbiztonsági ellenőrzésen, míg a másik kettő nem kezeli annyi felhasználó személyes adatait, ami az átvilágítást szükségessé tette volna. A kínai menedzserek ugyanakkor megjegyezték, hogy kényelmetlenül érinti őket vállalataik kiszolgáltatottsága az amerikai hatóságok felé. 

Ha ugyanis a PCAOB megállapítja, hogy nem tudja ellenőrizni a könyvvizsgálati dokumentumaikat, előbb-utóbb szedhetik a sátorfájukat.

Jóval derűlátóbban fogalmazott a CNBC-nek Drew Bernstein, a Marcum Asia könyvvizsgáló cég társelnöke, aki elmondta, hogy társasága körülbelül 50 olyan, többnyire kínai székhelyű vállalattal dolgozik együtt, amely az Egyesült Államokban kíván tőzsdére lépni.

Ha pedig az első tranzakciók sikeresek lesznek, akkor gyanítom, hogy ez felnyitja a zsilipeket

– véli az auditor.

Az amerikai tőzsdére megy a repülő motorokat gyártó japán startup

A média felfigyelt Xturismo nevű repülő motorjukra.