Politikai sikert ért el Rishi Sunak brit miniszterelnök – ez vitathatatlan tény. A hétfőn elfogadott dokumentummal sok év után számtalan rendezetlen, a gazdaságot, kereskedelmet korlátozó problémát iktattak ki – elvben. Első ránézésre tehát érthető az elégedettség, és valószínűleg nem csupán a sajtó számára mosolygó két politikus, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és Rishi Sunak brit miniszterelnök fogott kezet Londonban. 

Nagy az öröm – felpöröghet a kereskedelem

A megállapodással – ha a gyakorlatban is működik – a brit kormányfőnek sikerülne az utolsó téglát is a helyére tennie, azaz a mostani megállapodással a brexit kapcsán létrejött kereskedelmi akadályok teljes mértékben elhárulhatnak. Ez megkérdőjelezhetetlen siker, azonban a kérdőjel továbbra is ott van: mit szólnak ehhez az északírek?

Parázs viták várhatók

A londoni aláírás még önmagában nem jelent teljes áttörést. A Bloomberg egyenesen úgy értékel, hogy a folyamat döntő szakasza csak most következik, ugyanis Sunak csapatának most még meg kell nyernie az északír unionista politikusokból álló tömörülést, és saját konzervatív pártjának Brexit-párti képviselőit is. Ha ez nem sikerül, a folyamat zátonyra fut, ami súlyos csapás lenne a miniszterelnök számára.

Sunak Belfastba utazott, ahol megpróbálja meggyőzni a szakszervezeti képviselőket és az üzletembereket a megállapodás támogatásáról. Azt mondta, hogy bízik a sikerben, de aggályaikat sem kívánja a „szőnyeg alá seperni”.

A kormány tisztviselői egyelőre „óvatosan optimisták”. Az északír Demokratikus Unionista Párt, a DUP már több mint egy éve blokkolta az előrelépést, és tiltakozott az eredeti Brexit-megállapodás feltételei ellen. A pártnak mindössze nyolc parlamenti képviselője van a Westminsterben, de befolyásuk mégis erős. Ezt jól mutatja, hogy amikor a platform vezetője, Jeffrey Donaldson felált, hogy beszéljen, teljes csend lett a teremben, ahol addig heves vita folyt.

Világos, hogy nagy előrelépések történtek, de továbbra is vannak aggasztó kérdések, amelyeken még dolgozni kell

– összegzett a politikus. Sunak azt mondta, tiszteletben tartja a DUP véleményét, és megvizsgálják a vitás kérdéseket.

Az ügyet alapvetően egy ellentmondásosan értelmezhető Brexit-szabály bonyolította. A kilépési szerződésben ugyanis kinyilvánították, hogy Észak-Írországnak mind az Egyesült-Királyság, mind az Európai Unó piacaihoz egyedülálló hozzáférése van, de gyakorlatilag vámhatárt írtak elő az Ír-tengeren Nagy-Britannia és a régió között. A helyzet tehát rendkívül összetett lett, és a többféleképpen értelmezhető jogszabály folyamatos okot adott a Brexit-párti politikusok felszólalásaira.

Aerial view of traffic jam on M25 motorway
Aerial Photography view east of traffic jam on M25 Motorway highway north of Stapleford Essex RM4, England UK
Fotó: Andrew Holt

Sok a bizonytalanság, 

jelen pillanatban az is talány, hogy Sunak mikor szeretne visszatérni a „vitás kérdésekre”. A tervet ismerő, névtelenül nyilatkozó bennfentesek szerint ez a jövő héten várható. 

Az biztos, hogy ha Sunak a Munkáspárt szavazatai nélkül szeretne nyerni, akkor sokakat kell meggyőznie.

A feszültségről az is árulkodik, hogy a Brexit-párti kélpviselők most jogászaik állásfoglalására várnak, és valószínűsíthetően kedd este ülnek össze megvitatni a kérdést. Azt azonban borítékolni lehet, hogy ha az unionisták szembeszállnak a megállapodással, akkor heves parlamenti vita alakul ki.

Fókuszba kerülhet a Munkáspárt

Kormányzati források szerint mindössze 20 tory képviselő ellenezné a megállapodás ratifikálását, a kritikusok szerint számuk 40 fölött van. Sunak 67 fős többséggel rendelkezik, így tehát reális annak a veszélye, hogy a Mukáspárti szavazatokra is szüksége lesz – amiben önmagában is nagy a politikai kockázat.  

Jó jel lehet, hogy Sunak mögé állt, és támogatásáról biztosította a megállapodást Steve Baker keményvonalas északír miniszter, valamint David Davis volt Brexit-ügyi miniszter is. 

Itt az ideje, hogy lapozzunk, és ez a megállapodás lehetőséget ad arra, hogy új fejezetet nyissunk 

– összegzett a BBC-nek Baker.

Egy kormánytisztviselő szerint az elkövetkező napokban az alsóházban is világossá teszik, hogy a paktum jelentősen javítja az észak-írországi lakosság életminőségét, így a kritikusoknak is rá kell bólintaniuk.

Ha a miniszterelnök valóban eléri a megállapodás elfogadását, akkor Sunak nevéhez fűződik majd a kapcsolat jelentős javítása az unióval, és az USA-val

– hangsúlyozta Anton Spisak, aki korábban a Brexit-tárgyalások egyik főmunkatársa volt. Véleménye szerint a miniszterelnök nagyot nyerhet, ha „befejezi a Brexit-ügyet.”

A konzervatív párti megállapodást ellenzőket pedig az győzheti meg, hogy csak a mostani paktum elfogadása után kezdhetnek tárgyalni a La Manche csatornát használó bevándorlókról, akiknek a korlátozása kulcskérdés lenne a választók bizalmának megőrzéséhez.

Előnyös lenne

Noha a megállapodáshoz még mindkét fél hivatalos jóváhagyása szükséges, az életbelépése ismét felmelegíthetné a hajdan két legnagyobb kereskedelmi partner, az EU és az Egyesült Királyság viszonyát.

Emellett rendezné a kereskedelmi kapcsolatokat Észak-Írországgal is.

A paktum legfontosabb pontjai

1. A kereskedelmi akadályok csökkentése
A Nagy-Britanniából Észak-Írországba és az EU-ba továbbutazó árukat elválasztó „zöld” és „piros” sávrendszer váltaná fel a jelenlegi megállapodásokat, így csökkentené az ellenőrzéseket és a papírmunkát.

2. Az Európai Bizottság jogai
Az Észak-Írországot érintő uniós jogi kérdésekben továbbra is az Európai Bíróság a végső választott bíró. Ez igencsak vitatott kérdés, ugyanis a bizottság szerepe folyamatos aggodalomra ad okot a belfasti és a londoni uniópárti politikusok számára, akik nem akarják, hogy az EU szabályozása felülírja az Egyesült Királyság törvényeit.

3. Stormont Brake
A megállapodás bevezet egy Stormont-féknek nevezett mechanizmust, azaz Sunak végső esetben megvétózhatja az uniós jog alkalmazását Észak-Írországban. Az EU tisztviselői egy finomabb mechanizmust vázoltak fel, amelyet csak akkor alkalmaznának, ha a blokk módosítja mostani jogszabályait.

4. A legfontosabb adózási szabályok változásai
Az Egyesült Királyság kormánya könnyebben kiterjesztheti az adózási változásokat Észak-Írországra, beleértve az áruk hozzáadottérték-adóját is.