Hongkong újjáéleszti vízumprogramját, ami tartózkodási engedélyt biztosított azoknak, akik legalább 10 millió hongkongi dollárt (jelenlegi árfolyamon 1,3 millió dollárt) fektettek be helyben. A sikeres programot 2015-ben felfüggesztették azzal az indokkal, hogy az ingatlanárak szárnyalásához vezetett. 

Hong Kong Daily Life
A General view showing the Hong Kong Skyline on October 10, 2022 in Hong Kong, China. (Photo by Vernon Yuen/NurPhoto) (Photo by Vernon Yuen / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: VERNON YUEN

Egy új feltétel szerint ingatlanba nem lehet majd invesztálni, hanem más eszközökbe kell beruházni. Paul Chan pénzügyminiszter szerint az intézkedéssel több több tőke, valamint több befektető és tehetség érkezne a városállamba. A részletek még kidolgozásra várnak – írja a Nikkei Asia. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, Hongkong gazdasága 2022-ben a vártnál nagyobb mértékben, 3,5 százalékkal zsugorodott.

A különleges közigazgatási terület megsínylette a zéró-Covid politikát és az visszaesésését. A járványvédelmi intézkedések miatt sorra zártak be az éttermek és az üzletek, s a szigorított határkorlátozások padlóra küldték a turizmust. A látogatóknak három hétre kötelezően karanténba kellett vonulniuk, ami a turisták mellett az üzletembereket és a befektetőket is elriasztotta. Mindez oda vezetett, hogy egyes elemzők már nem Hongkongot, hanem Szingapúrt tartják Ázsia pénzügyi központjának. 

Az egykori brit gyarmaton az elmúlt három évben mintegy 180 ezer fővel csökkent a munkaerő létszáma.

A járványvédelmi intézkedéseket feladó Hongkong gazdasága idén 3,5-5,5 százalékkal fog nőni, köszönhetően olyan tényezőknek, mint a szárazföldi Kínával folytatott és a turizmus élénkülése. Viszont Szingapúrral és Japánnal egyre élesebb verseny folyik a tehetségekért és az üzletemberekért, így a városállam kénytelen volt újraindítani vízumprogramját.

A különleges közigazgatási terület egyébként a hatékony és eredményes gazdálkodásáról és költségvetési többletéről ismert. A jelenlegi költségvetési hiány azonban várhatóan továbbra is fennmarad, mivel az visszaeséséből adódóan csökken a földeladásból származó bevétel. A helyi kormány ezért javasolta a cigaretta és a szerencsejátékok adójának emelését.

Az eltűnt kínai bankár magánvagyona kimentésén dolgozhatott

Már egy hete szőrén szálán eltűnt és továbbra sincs meg az egyik legbefolyásosabb kínai befektetési bankár, és folyik a találgatás, mi történhetett vele. Egy újabb szál: név nélkül nyilatkozó források szerint Bao Fan az elmúlt hónapokban arra készült, hogy vagyona egy részét a Kínától független Szingapúrba mozgassa át.