Szingapúr megelőzte Hongkongot, így Ázsia vezető pénzügyi központjává vált a Z/Yen Partners és a China Development Institute 119 pénzügyi központ rangsorát elkészítő Global Financial Centres Index (GFCI) listáján. A három helyezést javító városállamot így globálisan is csak New York és London előzi meg, míg a két helyet javító San Francisco ugyancsak új szereplő a lista első öt helyezettje között. Sanghaj és Los Angeles pedig a 6. és a 7. helyre csúszva kiesett az elitklubból.

Singapore Scenery, SINGAPORE - DECEMBER 31:  A general view of the Esplanade, Marina Bay Sands, Central Business District and 20,000 Wishing Spheres set afloat on Marina Bay on New YearÕs Eve on December 31, 2015 in Singapore.  (Photo by Suhaimi Abdullah/Getty Images)
Szingapúr
Fotó: Suhaimi Abdullah / AFP

Hongkong főként a drákói Covid-szabályok és az ezzel kapcsolatosan elvándorló tehetségek miatt csúszhatott lejjebb, amit egy novemberi, globális bankártalálkozó fordíthat a visszájára, ám ennek a sikere is kérdéses a szigorú karanténszabályok miatt – írja a Bloomberg.

A top 10-be visszatért Párizs, valamint annak része maradt három kínai nagyváros, Sanghaj, Peking és Sencsen is, a zéró-Covid-politika ellenére. A tíz pozíciót javító Sydney a 13. helyre volt jó, míg a Közel-Kelet vezető központjai továbbra is az Egyesült Arab Emírségek városai, Dubaj és Abu-Dzabi, amelyek a 17. és a 32. helyet szerezték meg.

Az orosz városok az Ukrajnában zajló háború hatására nagyot zuhantak, 

Moszkva 22 helyet lejjebb csúszva a 73. helyen áll, míg Szentpétervár 17 helyezést rontva a 114. pozíciót szerezte meg. A világszerte több ezer pénzügyi szolgáltató megkérdezésén alapuló felmérés szerint Közép- és Kelet-Európában Prága, valamint Varsó áll a legjobban, a 61. és 62. helyet birtokolva, miután a hét pozíciót javító cseh főváros megelőzte a három helyet visszacsúszó lengyelt. 

Budapest, bár javított a pontszámán, hat helyet rontva a 97. helyet foglalja el.

Afrikából az 54. helyezett Casablanca teljesített a legjobban. Latin-Amerikát a Kajmán-szigetek vezeti, amely globálisan a 67. A legnagyobb előrelépést az amerikai, kínai és német városok mutatták be, de több nyugat-európai központ is legalább 10 helyet javított.

Az első 10 helyezett:

  1. New York, Egyesült Államok
  2. London, Nagy-Britannia
  3. Szingapúr
  4. Hongkong, Kína
  5. San Francisco, Egyesült Államok
  6. Sanghaj, Kína
  7. Los Angeles, Egyesült Államok
  8. Peking, Kína
  9. Sencsen, Kína
  10. Párizs, Franciaország