BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
China Renaissance Chief Executive Officer Bao Fan, meets the press during a media briefing at his office in ICC. 19MAY15 China Renaissance Chief Executive Officer Bao Fan, meets the press during a media briefing at his office in ICC. 19MAY15 (Photo by May Tse/South China Morning Post via Getty Images)

Az eltűnt kínai bankár magánvagyona kimentésén dolgozhatott

Már egy hete szőrén szálán eltűnt és továbbra sincs meg az egyik legbefolyásosabb kínai befektetési bankár, és folyik a találgatás, mi történhetett vele. Egy újabb szál: név nélkül nyilatkozó források szerint Bao Fan az elmúlt hónapokban arra készült, hogy vagyona egy részét a Kínától független Szingapúrba mozgassa át.

Harmincszázalékos a China Renaissance Holding részvények vesztesége, amióta egy hete bejelentették, hogy a vállalat nem tud kapcsolatba lépni vezetőjével, Bao Fannal. A hatóságok nem közöltek hivatalos információt, folyik a találgatás, mi vezethetett az egyik legismertebb – reményteljes technológiai startupok felemelkedésében segédkező – kínai bankár eltűnéséhez, és az új információk személyes vagyonát illető terveiről nyújthatnak némi fogódzót.

China Renaissance Chief Executive Officer Bao Fan, meets the press during a media briefing at his office in ICC. 19MAY15 China Renaissance Chief Executive Officer Bao Fan, meets the press during a media briefing at his office in ICC. 19MAY15 (Photo by May Tse/South China Morning Post via Getty Images)
Fotó: South China Morning Post

A Financial Timesnak név nélkül nyilatkozott négy, Bao Fan terveit közelről ismerő forrás, szerintük a nagybefektető az elmúlt hónapokban arra készült, hogy vagyona egy részét átköltöztesse Kínából, illetve a speciális státuszú Hongkongból a független Szingapúrba.

A bankár a múlt év utolsó hónapjaiban a személyes vagyonát kezelő iroda létrehozásán ügyködött a szigetországban. Ez önmagában persze nem kirívó, nem illegális, vagy különleges: kínai vállalatvezetők növekvő számban hoznak létre a személyes befektetéseik kezelésére alkalmas „családi irodát” az évtizedek óta globális pénzügyi központként ismert Szingapúrban. Különösen azóta, hogy Peking növelni kezdte az állami befolyást a technológiai szektor felett és felpörgette a korrupció elleni harcot – írja  a brit üzleti lap.

A korábban a Morgan Stanleynél és a Crédit Suisse-nél is dolgozott Bao 2005-ben alapította meg a China Renaissance Holdingot, amelynek elnöke, vezérigazgatója és főrészvényese is egy személyben. A cég Kína egyik vezető befektetési bankjává nőtte ki magát, gyakran vitt el megrendeléseket a nagy Wall Street-i versenytársak orra elől. Baót a nemzetközi média gyakran emlegeti a „rainmaker” jelzővel, ami a pénzügyi-gazdasági nyelvben olyan személyt jelent, aki azzal keresi a kenyerét, hogy mások számára hoz össze ügyleteket, vagy segít pénzt gyűjteni ilyen-olyan befektetési célokra.

Szeptemberben a vállalat egyik csúcsvezetőjét, Cong Lint őrizetbe vették, nem sokkal azután, hogy az értékpapírhatóság „felügyeleti megbeszélésre” rendelte be a csoport értékpapír-üzletágában történt állítólagos szabályszegések miatt. 

Amikor a kommunista párt irányítása alatt álló Kínában eltűnik a szemek elől egy befolyásos üzletember, rutinszerűen felszínre bukkan a gyanú, hogy a hatóságok állhatnak a háttérben. A hatalmassá váló gazdagok hatalmát Hszi Csin-ping elnök időnként megnyirbálja, így járt Jack Ma milliárdos is, akinek Ant Group nevű csoportja hatalmas részvénykibocsátásra készült 2020-ban, de Peking felfüggesztette az akciót.

Másfél évnyi penitencia után Peking megbocsátott a renitens Didinek

Peking váratlanul „elengedte” a Didit, amely nem tudni, pontosan milyen feltételekkel szabadult a szorításból. A hatalommal ujjat húzó utazásmegosztó óriáscég megtanulta, hogy Pekinggel nem lehet packázni, s okult a több milliárd dolláros veszteséget hozó afférból.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.