Tavaly is folytatódtak az autóipar problémái, bár az év második felére már javult a helyzet, globálisan 66,2 millió új személygépkocsit helyeztek forgalomba az elmúlt évben, ami csaknem azonos a 2021-es értékkel – derül ki az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) által készített jelentésből.

Inside a BMW AG Auto Showroom as Robust Prices Help Offset Chip Shortage Crunch
Fotó: Bloomberg

Az új regisztrációk nem egyenletesen alakultak világszerte, Európában 10,4 százalékos visszaesést tapasztaltak, főként az orosz–ukrán háborús feleknél összeomló forgalom miatt. Mind a két országban több mint 60 százalékot zuhant a forgalomba helyezett autók száma, ám 

az EU-ban is 4,6 százalékkal csökkent a regisztrációk száma tavaly 2021-hez képest.

Észak-Amerikában is elmaradt a forgalom a 2021-estől, noha az év második felében már érezhető volt a felpattanás, az év egészét nézve 8,7 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Japánban 5,1 százalékkal csökkent a forgalom.

A regisztrációk száma Ázsia jelentős részén emelkedett, a világ legnagyobb autópiacának számító Kínában az eladások 7,6 százalékkal nőttek, míg Indiában 23,1 százalékot ugrott a forgalom.

A szektor előtt álló nehézségekre leginkább a járvány előtti utolsó évvel, 2019-cel való összehasonlítás világít rá, hiszen akkor még világszerte 74,9 millió személyautó állt forgalomba.

A gyártás terén a helyzet hasonló, bár a 68 millió elkészült jármű 7,9 százalékkal magasabb a 2021-es értéknél, ám 5,6 millióval kevesebb, mint a 2019-es termelés. Az unió területén a gyártás már tudott növekedni is 2021-hez képest, mégpedig 7,1 százalékkal, ám Európa egészének kibocsátása 1,6 százalékkal csökkent az orosz és az ukrán termelés összeomlása miatt. A Brexit negatív következményeit jelzi, hogy a brit autógyártás több mint 10 százalékot zuhant tavaly 2021-hez képest.

Magyarország tavaly az EU nyolcadik legnagyobb autógyártója volt, miután a termelés 6 százalékkal nőtt, meghaladva a 441 ezres számot.

Észak-Amerikában a gyártás 10,3 százalékkal, Kínában 11,7 százalékkal nőtt, míg Indiában a bővülés mértéke 21,6 százalékot tett ki.