Források szerint Németország 5,2 milliárd dolláros megállapodást köt Indiával hat hagyományos tengeralattjáró közös építéséről Olaf Scholz kancellár hétvégi látogatása során. Az üzlet értelmében partnerségre lép a német hadiipari cég, a ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) és egy indiai vállalat, hogy az ázsiai országban közösen építsék meg a harcászati eszközöket.

Indian navy officers interact on the deck of fifth Kalvari-Class submarine 'Vagir' anchored at the naval base ahead of its commissioning ceremony in Mumbai January 20, 2023. (
Fotó: AFP

A projekt biztosan szóba kerül a német kancellár útján, és Berlin támogatni fogja az ügyletet.

A megállapodás része, hogy a német cégnek át kell adnia a levegőtől független meghajtás (air independent propulsion, AIP) technológiáját. A névtelenségüket kérő források elárulták: az orosz Roszoboronexport és a spanyol Navantia Group nincs már versenyben, míg  a francia Naval Group tavaly tavasszal szállt ki a projektből, arra hivatkozva, hogy nem képes teljesíteni az indiai kormány feltételeit. Így csak 

a német TKMS és a dél-koreai Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering verseng egymással.

Az indiai külügyminisztérium egyik tisztviselője azt mondta a Reutersnek, hogy Olaf Scholz eltökélt szándéka újjáéleszteni a kereskedelmi és védelmi kapcsolatokat Indiával. Bár Berlin hivatalosan még nem döntött, egy német kormánytisztviselő közölte a hírügynökséggel: a kabinet támogatja az üzlet létrejöttét, mivel érdekük, hogy az ázsiai ország ne függjön az orosz beszállítóktól.

Az indiai hadiipar

Új-Delhi igyekszik ellensúlyozni Kína növekvő jelenlétét az Indiai-óceánon, emiatt pedig modernizálnia kell elöregedő tengeralattjáróflottáját. A jelenleg 16 hagyományos tengeralattjárójából 11 több mint 20 éves. Ehhez kapcsolódik, hogy Narendra Modi miniszterelnök eltökélt szándéka, hogy India – külföldi partnerekkel együttműködve – több fegyvert gyártson helyben, miután évtizedek óta a világ egyik legnagyobb fegyverimportőrének számít – jelentős az importjuk például Oroszországból is.

Saját hadiipara az ország méretéhez viszonyítva egyelőre fejletlen és egymaga az orosz fegyverexport csaknem 20 százalékát kötötte le. Moszkva az elmúlt öt évben összesen 13 milliárd dollár értékben szállított fegyvereket Újdelinek. Azonban az orosz–ukrán háború miatt Indiának diverzifikálnia kell fegyverarzenálját, gondolva az orosz szállítások esetleges leállítására.

Az és az Egyesült Államok gyártói lobbiznak azért, hogy nagyobb részesedést szerezzenek az ígéretes piacból, viszont Újdelhi célja a saját gyártás felpörgetése. Ebben vannak is részsikerek, például a Hindustan Aeronautics (HAL) által gyártott Dhruv helikopterekből a Fülöp-szigetekre, Mauritiusra és Ecuadorba is szállítottak modelleket.

India két év alatt megtriplázná a fegyverexportját

India a meghatározó fegyverexportőrökhöz szeretne a csatlakozni, miközben hadserege egyelőre az oroszok szállításainak van kiszolgáltatva. Újdelhi a jelenlegi 1,5 milliárd dollárról évi ötmilliárdra növelné India a hadiipari termékek kivitelét, miközben a hazai gyártást is megerősítené.