Joe Biden amerikai elnök február 21–22-én Lengyelországba látogat, pont azokban a napokban, amikor Oroszország ukrajnai inváziója az egyéves évfordulóhoz érkezik. 

WASHINGTON, DC - FEBRUARY 10: U.S. President Joe Biden listens as Brazil President Luiz Inácio Lula da Silva speaks to the press before a bilateral meeting in the Oval Office of the White House on February 10, 2023 in Washington, DC. President Lula da Silva is visiting the United States for the first time since being elected as Brazil’s president. (Photo by Anna Moneymaker/Getty Images)
Joe Biden elutazik Lengyelországba, ahol az ukrajnai háborús helyzetről egyeztet a szövetségeseivel.
Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images

Az elnök a tervek szerint találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel és a keleti NATO-szövetségesek úgynevezett bukaresti kilences csoportjának vezetőivel.

Kérdés az, hogy az elnök ellátogat-e a szomszédos Ukrajnába. Ha igen, akkor az mérföldkövet jelenthet Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. Eddig ugyanis Biden egyike azon kevés szövetségesnek, aki még nem járt az országban.

Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár még júniusban jártak Kijevben, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pedig hétfőn megy.

Ugyan a Fehér Ház szerint nem tervezik Biden ukrán földre lépését, de az ilyen látogatásokat – biztonsági okokból – sosem jelentik be előre.

Az amerikai vezető legutóbb egy hónappal az invázió kezdete után járt Varsóban, és a főváros egykori királyi kastélyában tartott beszédében elítélte Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A lengyel kormány idén több mint kétszeresére, a bruttó hazai termék 4 százalékára növeli az éves védelmi kiadásokat, beleértve az amerikai fegyvereket is. Az Egyesült Államok februárban közölte, hogy mintegy 10 milliárd dollár értékben ad el fegyvereket a lengyeleknek, köztük 18 HIMARS precíziós rakétavetőt és lőszert.

Zelenszkij a katonai segélyek és felszerelések gyorsabb szállítását sürgeti, mivel az oroszok már megindították a tavaszra várt nagyobb előrenyomulásukat.

Biden hivatalba lépése óta az Egyesült Államok 30 milliárd dolláros katonai támogatást ígért Ukrajnának. Ugyanakkor az egyik legfontosabb eszközt, amelyet Zelenszkij kért, a vadászgépeket, még mindig nem akar adni a Nyugat. Az amerikaiak eddig messze a legnagyobb katonai és humanitárius segélyt nyújtották Kijevnek. Legutóbb Abrams M1 harckocsikat ígértek az ukrán erőknek, azonban hónapokba telik, mire ezek valóban használhatók lesznek Ukrajnában.

Eddig a republikánusok és a demokraták konszenzusosan, vált vállnak vetve pártolták Ukrajnát. A napokban viszont egyes republikánusok azzal kezdtek fenyegetőzni, hogy megvonják az Ukrajnának nyújtott támogatásukat – írta meg a Bloomberg.