A 8 százalékos, havi bruttó 1080 euróra (410 ezer forint) emeléséről döntött keddi ülésén a spanyol kormány Madridban.

People struggle with high inflation as price of groceries in Spain jumps by historic 15.2%
A világ számos országához hasonlóan Spanyolországban is az valamint az energia- és élelmiszerárak emelkedése nehezíti az emberek életét. 
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az intézkedés januártól visszamenőleg 14 havi kifizetést jelent a mintegy 2,5 millió, minimálbérre bejelentett munkavállaló számára.

A döntés összhangban áll a kabinet azon célkitűzésével, hogy a minimálbért az átlagkereset 60 százalékáig emelje – mondta Isabel Rodríguez kormányszóvivő. A dél-európai országban tavaly az átlagbér 2087 euró (792 ezer forint) volt.

A Pedro Sánchez vezette baloldali koalíció 2019-es kormányra kerülése óta a minimálbért összesen 46,8 százalékkal növelték. A legnagyobb spanyol dolgozói érdekképviseletek támogatták a kormány döntését, habár eredetileg 10 százalékos emelésről szerettek volna megállapodni, arra hivatkozva, hogy az árak átlagosan 8,4 százalékkal nőttek tavaly. A minimálbér emelését a munkáltatói érdekképviselet támogatása nélkül fogadták el.

Tízezrek tüntettek Spanyolországban Pedro Sánchez baloldali kormánya ellen

Tízezrek tüntettek Madridban januárban Pedro Sánchez baloldali kormánya ellen, az alkotmány aláásásával vádolva a kabinetet, és bírálva egyebek mellett annak katalánpolitikáját.