Havi szinten 0,5 százalékkal emelkedett az amerikai januárban, éves szinten viszont 2021 vége óta nem látott szintre, 6,4 százalékra csökkent a fogyasztói árak növekedési üteme – igaz, ez magasabb volt a várakozásoknál.

Hungarian coin on top of dollar bills Hungarian coin on top of dollar bills for financial and investment concepts
Fotó: Getty Images

A hírek nyomán az euró – és vele együtt a forint is – kilőtt a dollárral szemben. Az euróhoz képest a magyar fizetőeszköz áttörte a 380-as lélektani határt – utoljára tavaly áprilisban járt ezen a szinten a forint. 

Az euró-forint árfolyam

Az USA-ban a havi inflációt főleg a decemberről januárra 3,6 százalékkal emelkedő üzemanyagárak hajtották fel. Változásokat hozott az is, hogy a fogyasztói árindex számítását képező kosarat az év elején szokásos módon átalakították, a lakhatási költségek súlya emelkedett, a közlekedésé és az élelmiszereké viszont csökkent.

Az infláció változása
 

 

A fogyasztói árak éves szinten bekövetkező csökkenése lehetővé teszi a Fednek, hogy továbbra is lassabb ütemben szigorítsa monetáris politikáját. A központi bank tavaly március óta 450 bázisponttal emelte irányadó kamatát, amely jelenleg a 4,5–4,75 százalékos sávban van. Elemzői várakozások szerint a jegybank az idén decemberre 5,1 százalékra, esetleg a fölé emelheti irányadó kamatát, amely jó darabig e szint körül marad.