A világpiacok számára mérvadó Federal Reserve Janus arcú jegybank, ugyanis két különböző célt követ, az mellett a foglalkoztatásra is figyelnie kell. Jelenleg csaknem egyéves kamatemelési ciklusa épp olyan szakaszba érkezett, amikor a nyilatkozatokat így is, úgy is lehet érteni. A friss fejlemény: Jerome Powell Fed-elnök kedden egy rendezvényen és egy interjúban a folytatódó szigorról beszélt, a piacok mégis a szigor várható enyhülését olvasták ki a szavaiból. A részvényárak emiatt emelkedtek Amerikában, majd Ázsiában, és aztán Európában is, és az újabb fordulat kedvezményezettjévé vált a forint is.

Fed Chair Jerome Powell Speaks At The Economic Club Of Washington D.C.
WASHINGTON, DC - FEBRUARY 07: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks during an interview by David Rubenstein, Chairman of the Economic Club of Washington, D.C., at the Renaissance Hotel on February 7, 2023 in Washington, DC. The Federal Reserve announced last week a 0.25 percentage point interest rate increase to a range of 4.50% to 4.75%. (Photo by Julia Nikhinson/Getty Images)
Fotó: Julia Nikhinson / Getty Images

Ami a forintot illeti, jól jött neki a friss segítség, ami szerdán a 392-es szintekről megint áttolta az utóbbi két hétben körbetáncolt 390-es vonalon az euró ellenében – majd a 389-en is –, ahelyett hogy a több hónapos harc után az év végére áttört 400-as gát környékére vonult volna vissza. Az évet jól kezdte, erősebb sávba helyeződött át árfolyama, habár a kurzus két irtózatos pofont is kapott a hetekben. Előbb a Standard & Poor’s (S&P) minősítette le a magyar hitelbesorolást, majd az amerikai munkaerőpiaci adatokból olvastak ki folytatódó Fed-szigort a nemzetközi piacok. 

Powell kommentárjaiból most ennek az ellenkezőjét olvasták ki. Holott szinte ugyanazt mondta, mint korábban.

Az S&P-front sem tűnt el, és akár további leminősítéssel fenyeget, ha Magyarország véglegesen elveszti a felfüggesztett uniós forrásokat. De ez a jövő kérdése, amit egyelőre félretoltak a piacon, és ezúttal a másik hatás játszik erőteljesebb szerepet: a nemzetközi, amelyet a dollár mozgása befolyásol. 

A dollárt pedig a Fed-várakozások hol erre, hol arra mozgatják, és ez így lehet egészen addig, amíg kiderül, meddig és milyen magasra emeli még kamatait a Fed. A következő hónapok sorsdöntők lehetnek ebből a szempontból.

Ide-oda cibálják az árfolyamokat

Nem csak a forint számára okoznak jelentős kilengéseket az utóbbi hónapokban amerikai gazdasági adatok és a Fed-kommentárok, hasonlót élnek át a világ részvény- és kötvénypiacai, hiszen az Egyesült Államok a világ legnagyobb gazdasága, a dollár pedig a domináns világvaluta.

A Reuters kedden közzétett devizapiaci elemzői felmérése teljes bizonytalanságot tükrözött a dollár mozgását illetően rövidtávra, bár egyéves távlatban a konszenzus – a forint számára kedvező – gyengülését vetítette előre 1,11-re az euró ellenében a jelenlegi 1,07-hez közeli szintekről. Ami azonban a következő három hónapot illeti, a résztvevők közül 12-en mondták a fő kockázatot firtató kérdésre, hogy a dollár gyorsabban gyengülhet, 11-en azt, hogy lassabban, 19-en egyenesen az erősödését gondolták fő kockázatnak.

Megütötte a forintot a zöldhasú, de a dollár rajongói ne bontsanak pezsgőt

Visszavetette a ralizó forintot az S&P hitelminősítés-rontása után a dollár februári magára találása, és zűrzavaros hónapok következhetnek a devizapiacon, de van remény: egyéves távlatban a szakemberek még mindig a zöldhasú gyengülésére számítanak, ami az euró és a közép-európai devizák árfolyamának is jót tehetne.

Már megint mit mondott Powell?

A piaci reakciók a Fed-elnök szavaira tulajdonképpen zavarba ejtők, hiszen szavai akár úgy is értelmezhetők voltak, hogy a korábban vártnál is nagyobb lehet a szigor, amire ráerősített egy másik Fed-döntéshozó, a minneopolisi Fed-elnök Neel Kashkari, aki a CNBC-nek nyilatkozva elmondta, nem nyúlna korábbi előrejelzéséhez a kamatok csúcsáról, 

ugyanakkor a kamatok tovább maradhatnak magasak, és hogy a piacok nála optimistábbak az infláció csökkenését illetően.

A befektetők összevissza kapkodnak, az amerikai rövid kötvényhozamok például 10 bázispontot zuhantak, miután Powell megismételte, hogy az inflációcsökkenés folyamata megkezdődött. De gyorsan visszapattantak, amikor azt mondta, hogy a pénteki munkaerőpiaci jelentés „bizony erősebb volt, mint ahogy azt bárki is várta”,  és hogy a Fed alap forgatókönyvében nem szerepel az infláció „gyors és fájdalommentes eltűnése”. 

A nagy jegybankok arról híresek, hogy üzeneteiket, hangsúlyaikat szinte patikamérlegen mérik ki. Viszont ha rendszeresen az történik, hogy egyetlen beszéden belül akár többször fordulnak a piacok, miközben szinte ugyanaz hangzik el, mint korábban, az inkább arra utal, hogy irányadás helyett a befektetők pillanatnyi hangulatára és értelmezéseire bízzák a hajót. 

Kiegyensúlyozott narratíva

–  így írta le Powell beszédét a Saxo szerda reggeli piaci jegyzete, az árfolyamok mégis jelentősen elmozdultak. A brit FTSE 100 részvényindex például 0,8 százalékos emelkedéssel rekordot ütött.

A Fed kommentárjai azért is olvashatók gyakran könnyen kétféleképp, mert az amerikai jegybanknak két célja van: 2 százalékra szorítani le az inflációt, és teljes foglalkoztatottságot elérni. Amíg a olyan erős, mint jelenleg, és az infláció olyan magas – decemberben 6,5 százalék –, logikus szigort várni, és apró jelzésekből megpróbálni kiolvasni a várható enyhülést. Netán további szigorodást.

Mire számítsunk a forint árfolyamában?

Powell kommentárjait van, aki szigorúnak, van aki lazának olvasta, a dollár meg délnek indult el, a forint örömére. Csakhogy igen könnyen fordulhat a helyzet.

Francesco Pesole, az ING devizastratégájának értelmezése szerint a piacokon attól tartottak, hogy Powell a pénteki munkaerőpiaci adatok után a korábbinál is szigorúbb hangvételt üt meg. Ez azonban elmaradt – innen a fellélegzés.  Szerinte mégis belefér, hogy a dollár ismét áterősödik az 1,07-en az euró ellenében – ami a forintnak negatív lenne –, hiszen az adatok beleültették a bogarat a befektetők fülébe, csak éppen Powell és a többi Fed-döntéshozó nem bátorította őket. Ez viszont jelzés arra, hogy a hosszabb ideig tartó monetáris szigorhoz több információ kellene a munkaerőpiacról.  

Tehát, megint, minden az adatokról fog szólni

– tette hozzá Pesole. 

Kit Juckes, a Société Générale stratégája jegyzetében egy másik alaptényezőre hívta fel a figyelmet, ami a dollár ellen – tehát a forint javára – szól. A japán befektetők a külföldi kötvények nagy vásárlóiból nagy eladókká váltak az elmúlt egy-két évben, az euróövezetiek pedig leálltak korábbi vásárlásaikkal. Az amerikai hozamgörbe invertálódása nehezebbé tette az ottani vételi pozíciók fedezését a külföldiek számára, miközben Európában is vonzóbb magasságokba emelkedtek a hozamok.