BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy pusztítást végzett Gabrielle, halálos áldozatok is vannak Új-Zélandon

A ciklon miatt rengeteg embert kellett evakuálni. Gabrielle áramszüneteket és hatalmas anyagi károkat is okozott Új-Zélandon.

Legalább négy halálos áldozata van az Új-Zélandon tomboló Gabrielle ciklonnak; több települést még mindig megközelíteni sem lehet az áradások és földcsuszamlások miatt. Az új-zélandi rendőrség szerdai közleménye szerint a vihar négy halálos áldozata közül az egyik egy önkéntes tűzoltó, akit földcsuszamlás temetett maga alá Auckland közelében, Muriwaiban. További három ember, köztük egy gyermek Hawke’s Bay környékén vesztette életét.

Gabrielle, Új-Zéland, ciklon
Nagy pusztítást végzett Gabrielle, halálos áldozatok is vannak Új-Zélandon.
Fotó: AFP

A Gabrielle ciklon miatt rengeteg embert kellett kimenekíteni, a szélsőséges időjárás pusztítása áramszüneteket és óriási anyagi károkat okozott az Északi-szigeten.

Kieran McAnulty katasztrófavédelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a vihar halálos áldozatainak száma emelkedhet.

A tárcavezető közleménye szerint mintegy 10 500 embert kellett kimenteni és 144 ezren maradtak áram nélkül.

Jó néhány település továbbra is megközelíthetetlen az áradások és földcsuszamlások miatt.

Az új-zélandi védelmi erők (NZDF) csak Hawke’s Bay régióban százakat mentettek ki, köztük háztetőkre menekült embereket.

A rendőrséghez 1442 eltűntről érkezett bejelentés, elősorban az Északi-szigetről.

A Gabrielle pusztítása miatt kedden országos szükségállapotot hirdettek. Chris Hipkins kormányfő a bejelentés után elmondta, hogy a ciklon évtizedek óta nem látott károkat okozott. Az országos vészhelyzet kihirdetése lehetővé teszi a kormány számára, hogy támogassa az érintett régiókat és további forrásokat biztosítson

Új-Zélandon korábban csak két alkalommal jelentettek be országos szükségállapotot, a 2011-es földrengés után és a 2020-as koronavírus-járvány idején.

Tombol a hurrikán Új-Zélandon, szükségállapotot rendeltek el

A Gabrielle ciklon tízezreket hagyott áram nélkül Új-Zélandon. A példátlan erejű természeti csapás az ország északi részén okozta a legnagyobb problémákat. A kormány szükségállapotot hirdetett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.